Galileon 26 satelliittia rampauttanut vika korjattiin: "Merkittävä välikohtaus"

Julkaistu:

Satelliittipaikannus
Galileo-satelliitit nousivat takaisin linjoille, joskin häiriöitä voi vielä esiintyä.
Euroopan oma satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo kärsi isosta viasta, joka kesti jopa viikon ajan. Paikannuspalvelut olivat pitkälti pimeinä viime torstaista alkaen.
Nyt Galileota ylläpitävä Euroopan GNSS-virasto kertoo vian olevan korjattu. Torstainen tiedote näyttää sulkevan pois ulkoisen häirinnän tai hyökkäyksen mahdollisuuden.

– Tekninen välikohtaus sai alkunsa laiteviasta Galileon maainfrastruktuurissa vaikuttaen ajan laskentaan ja kiertorataennusteisiin, joita käytetään navigointiviestien tuottamiseen, virasto toteaa.

Tarkkaa vian syytä tai tapahtumapaikkaa ei kerrottu. Aiemmin on väitetty, että ongelma olisi syntynyt Italiassa sijaitsevassa laitoksessa, joka tarjoaa referenssiaikaa Galileo-järjestelmän kellojen pitämiseksi ajassa.

Galileo-järjestelmä on tällä hetkellä alustavassa käytössä, eivätkä sen etsintä- ja pelastustöissä käytettävät toiminnot kärsineet viasta. On kuitenkin huomionarvoista, että koko järjestelmä kaikkine satelliitteineen pystyi vikaantumaan pahasti vain yhden laitevian vuoksi.

Virasto perustaa riippumattoman lautakunnan tutkimaan vikaa, jota se itsekin kutsuu "merkittäväksi välikohtaukseksi" (major incident). Tavoitteena on oppia tapauksesta, jotta useita miljoonia käyttäjiä ympäri maailman palveleva järjestelmä olisi jatkossa luotettavampi.

Vaikka vika on korjattu, Galileon kaupalliset asiakkaat saattavat yhä toistaiseksi kohdata joitakin häiriöitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt