Vantaalaisen Jussin aamuyllätys: Facebook tarjosi pääsyä ventovieraan ihmisen tilille yhdellä klikkauksella

Julkaistu:

Facebook
Lukija kertoo kummallisesta sattumuksesta Facebookin kanssa. Hänellä oli yhtäkkiä pääsy tuntemattoman käyttäjän tilille.
Jussi Vantaalta havahtui tiistaina aamuyöllä erikoiseen tilanteeseen, kun hän käynnisti Facebook-sovelluksen Android-puhelimessaan. Hän näki toisen suomalaisen Facebook-käyttäjän tilin.

– Painoin puhelimesta Facebook-applikaatiota, joka käynnistyi normaalisti, mutta oli kirjannut minut pois tililtäni. Siinä näkyi, että applikaatioon on tallennettu kaksi kirjautumistunnusta: omani ja sitten tämä toinen, Jussi selvittää.

Jussi klikkasi tämän toisen henkilön tiliä hämmästyksissään ja todella pääsi sisään tämän tunnuksilla.

– Minulla oli kaikki oikeudet hänen tililleen, Jussi sanoo.


Jussi olisi pystynyt kirjoittamaan vieraan käyttäjän aikajanalle, poistamaan hänen kuvansa tai jopa koko hänen Facebook-tilinsä. Mitään näistä asioita Jussi ei tehnyt, vaan hän sen sijaan tavoitti tämän toisen käyttäjän ja kertoi tälle ongelmasta. Käyttäjä lupasi vaihtaa salasanansa ja Jussi myös huolehti uloskirjautumiset Facebookista siihen malliin, ettei hänellä ole enää pääsyä vieraalle tilille.

Jussi ei missään vaiheessa itse nähnyt vieraan käyttäjän kirjautumistietoja.

– Hänen kirjautumistunnuksensa näyttävät olevan tallennettuna puhelimeeni, ja pystyn liikkumaan oman Facebook-tilini ja hänen tilinsä välillä yhdellä klikkauksella, Jussi kertoi tiistaina.

Uutena ostettu puhelin

Jussi osti OnePlus 5T -puhelimensa Elisalta noin kaksi vuotta sitten. Puhelin oli täysin uusi, eikä käytetty ja uudelleen myytäväksi kunnostettu. Se sulkee pois mahdollisuuden, että puhelimeen olisi jäänyt kummittelemaan edellisen käyttäjän Facebook-tili.

– Edes kukaan kaverini ei ole ikinä kirjautunut Facebookiin puhelimellani ja tämä kyseinen henkilö ei todellakaan ole mitenkään tuttu, enkä ole ikinä kuullut hänestä, Jussi kertoo.

Etäisyyttä on myös maantieteellisesti verrattain paljon tähän toiseen käyttäjään. Jussi ei ole myöskään klikkaillut Facebookissa mitään epäilyttäviä linkkejä.

Facebookissa voi tarkastella, millä laitteilla ja missä paikkakunnalla omalle tilille on kirjauduttu polussa Asetukset > Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen > Missä olet sisäänkirjautuneena? Täällä Jussi näki oman OnePlus 5T:nsä yhdessä lukuisten aiempien iPhone-kirjautumisten kanssa.
Facebook on muuten käyttäytynyt Jussilla normaalisti. Hänen mukaansa ainoa tavallisesta poikkeava asia oli se, että hänen piti tuntemattomasta syystä kirjautua Facebookiin uudestaan ja vieras käyttäjä ilmaantui puhelimeen tässä yhteydessä.

Jussikin vaihtoi varmuuden vuoksi Facebook-salasanansa ja sähköpostiosoitteensakin, vaikka hänen omalla tilillään ei näkynyt mitään vieraita kirjautumisia.

IS Digitoday ei ole pystynyt riippumattomasti vahvistamaan tapahtumien kulkua. Facebook on sanonut tutkivansa asiaa, mutta sen enempää tietoa yhtiö ei ollut antanut perjantaihin iltapäivään mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt