”Facebook on vaarallinen”: Yhtiön oma valuutta kuohuttaa Yhdysvaltojen senaattia - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Facebook on vaarallinen”: Yhtiön oma valuutta kuohuttaa Yhdysvaltojen senaattia

Senaattorit Mike Crapo ja Sherrod Brown kuuntelivat tiistaina Facebook-johtaja David Marcusin vastauksia kysymyksiin yhtiön suunnittelemasta Libra-valuutasta.

Senaattorit Mike Crapo ja Sherrod Brown kuuntelivat tiistaina Facebook-johtaja David Marcusin vastauksia kysymyksiin yhtiön suunnittelemasta Libra-valuutasta.

Julkaistu: 17.7.2019 16:00

Yhdysvaltalainen senaattori Sherrod Brown vertasi yhteisöpalvelua tulitikuilla leikkivään lapseen.

”Henkeäsalpaavaa ylimielisyyttä”, ”Facebook on vaarallinen”: Facebookin suunnitelmat omasta Libra-virtuaalivaluutasta saivat Yhdysvaltojen senaatilta suorastaan vihamielisiä kommentteja tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa, jossa senaatin pankkivaliokunnan jäsenet pääsivät tenttaamaan Facebookin hankkeesta vastaavaa johtajaa David Marcusia, kertoo muun muassa The Guardian -sanomalehti.

Demokraattisenaattori Sherrod Brown vertasi aloituspuheessaan yhtiötä tulitikuilla leikkivään taaperoon.

– Se on polttanut talon toistuvasti ja kutsunut joka yritystä opettavaiseksi kokemukseksi. Luuletko todella, että ihmisten pitäisi luottaa teihin pankkitiliensä ja rahojensa kanssa?

Brown muistutti myös yhtiön aiemmasta motosta ”Liiku nopeasti ja riko asioita”, kertoo The Hill -verkkolehti.

– He liikkuivat nopeasti ja rikkoivat journalismin. He liikkuivat nopeasti ja auttoivat lietsomaan kansanmurhaa.”, Brown sanoi viitaten Myanmarin Rohingya-vähemmistön kohtaloon.

Tämän seurauksena Brown piti Facebookin ideaa omasta valuutasta ”henkeäsalpaavana ylimielisyytenä”.

Marcus myönsi, että Libra-valuutta voi aiheuttaa vakavia lainopillisia huolia. Hän vakuutti, ettei yhtiö ota virtuaalivaluuttaansa käyttöön, ellei huolta aiheuttavia saada ratkaistua.

Libra-valuutan perustarkoitus on tarjota Facebookin käyttäjille helppo tapa lähettää ja vastaanottaa rahaa Facebookin viestipalveluiden kautta. Senaattorit vaativat muun muassa lisätietoja siitä, miten yhtiö aikoo valvoa rahanpesua kieltävien lakien noudattamista järjestelmässään.

Valuutan pelätään myös antavan Facebookille uuden keinon valvoa käyttäjiään ja mahdollisesti loukata heidän yksityisyydensuojaansa. Yhtiö puolustaa hanketta sillä, että valuutan hallintaan asetetaan sveitsiläinen voittoa tuottamaton yhtiö, johon kuuluu Facebookin lisäksi kymmeniä muita yrityksiä. Facebook hallinnoi kuitenkin Libra-valuutan Calibra-nimistä digitaalista lompakkojärjestelmää.

Facebookin saama vastaanotto ilmeisesti heijastui myös Bitcoin-virtuaalivaluuttaan, jonka arvo romahti kuulustelun jälkeen tunnin aikana lähes tuhannella dollarilla, kertoo muun muassa The Independent -verkkolehti.

Kaikki senaattorit eivät kuitenkaan tuominneet Libraa suoralta kädeltä. Esimerkiksi republikaaninen senaattori Pat Toomey on pitänyt puheita hankkeen estämisestä ennenaikaisina, koska se on vasta kehitysvaiheessa.

Tuoreimmat osastosta