Amazon lupasi ostajille kympin korvauksen nettiseurannasta – ja nyt ei enää sitäkään - Digitoday - Ilta-Sanomat

Amazon lupasi ostajille kympin korvauksen nettiseurannasta – ja nyt ei enää sitäkään

Amazon maksoi kymmenen dollaria asiakkaille päästäkseen käsiksi heidän nettihistoriaansa.

18.7.2019 7:00

Sinun tekemisesi netissä kiinnostavat monia tahoja. Yritykset haluavat nähdä vierailemasi verkkosivut muun muassa lähettääkseen sinulle osuvampia mainoksia. Selaimet tekevät vaihtelevasti töitä seurannan estämiseksi, mutta nyt verkkokauppajätti Amazon iski takaisin.

Amazon maksoi kymmenen dollaria yhdysvaltalaisille asiakkailleen, jos nämä suostuivat asentamaan Amazon Assistant -ostostyökalun ja sallivat netinkäyttönsä seuraamisen työkalun kautta. Amazonin tarkat motiivit ovat epäselvät, mutta yhtiö ilmeisesti haluaa lisää käyttäjätietoja, joilla se voi parantaa markkinointiaan ja tuotteitaan. Asiasta kertovat muun muassa Reuters, The Hill ja CBS News.

Kymppiä ei maksettu suoraan käteen, vaan se oli sidottu Amazonista tehtävään ostokseen. Jos ostos on vähintään 50 dollaria, siitä saa 10 dollaria pois. Seurantatyökalu piti asentaa viimeistään tiistaina päättyneen Prime Day -alennusmyynnin aikana ja oli saatavilla Amazon Prime -asiakkaille. Amazon Prime ei ole tarjolla Suomessa.

Amazonin tempaus on herättänyt arvostelua. Pelkona on, että kymmenen dollaria viestittää asiakkaille, että heidän tietonsa eivät ole kovin arvokkaita. Yhdysvaltalainen tietosuojajärjestö Electronic Frontier Foundation on myös toisessa yhteydessä huomauttanut, että väärissä käsissä esimerkiksi tieto asiakkaan sijainnista voi jopa vaarantaa hänen fyysisen turvallisuutensa.

Amazonin mukaan tietoa kerätään vain sellaisilta asiakkaiden katsomilta verkkosivuilta, joilla Amazonilla saattaa olla tarjota relevantteja tuote- tai palvelusuosituksia. Kuluttajat voivat myös kytkeä vertailutyökalun pois päältä rajoittaakseen tietojen keräämistä.

Selaimeen asennettava ostostyökalu on edelleen saatavilla, ja normaalisti sen asentamisesta ei anneta asiakkaille mitään rahallista korvausta. Työkalulla on arviolta yli seitsemän miljoonaa käyttäjää Chrome- ja Firefox-selaimissa.

Prime Day -tempaukseen liittyy myös suurempi kohu varastotyöntekijöiden kaltoinkohtelusta. Amazonin varastoissa on lakkoiltu, koska Prime Dayn katsottiin vaarantavan työntekijöiden turvallisuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?