Tutkimus: Somella teineihin ikävä haittavaikutus – videopelit tekevät onnellisemmiksi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Somella teineihin ikävä haittavaikutus – videopelit tekevät onnellisemmiksi

Uuden tutkimuksen mukaan Facebook ja muut yhteisöpalvelut voivat masentaa teini-ikäisiä.

Julkaistu: 16.7.2019 16:00

Kanadalaistutkimus huomasi sosiaalisen median tuijottamisen olevan eniten yhteydessä masennukseen.

Sosiaalinen media, kuten Facebook tai Twitter, nähdään usein oivana välineenä yhteydenpitoon ja kaverien kanssa hengailemiseen, vaikka kukin istuisi yksin kotona. Uuden tutkimuksen mukaan vaikutus voi ainakin teini-ikäisiin olla myös kielteinen.

Montrealin Sainte-Justine Hospitalin tutkimuksesta uutisoi muun muassa CBC News. Tutkimuksessa verrattiin ruutuaikaa eri välineissä, kuten somessa, televisiossa ja videopeleissä, ja sen suhdetta masennukseen tuhansilla alaikäisillä vuosina 2012–2018.

Toistuva havainto oli, että juuri sosiaalisen median vaikutukset olivat kaikista suurimmat ja sen kohdalla nähtiin masennusoireiden kasvua. Syyksi epäillään alemmuuden tunnetta, joka johtuu oman elämän vertailusta sosiaalisessa mediassa muiden käyttäjien julkaisemiin loisteliaisiin päivityksiin.

Havainnot somen aiheuttamasta masennuksesta eivät ole uusia. Esimerkiksi yli neljä vuotta sitten kolmen eri yliopiston yhteistutkimus selvitti Facebookin suurkuluttajien voivan kokea voimakasta kateutta, joka voi johtaa masennusoireisiin.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että jo viikon tauko Facebookista voi lisätä tyytyväisyyttä omaan elämään.

Sen sijaan videopeleissä ei masentumista havaittu. Videopelien vaikutuksista lapsiin ja muihin ihmisiin on väitelty jo ainakin 1980-luvulta lukien, mutta kanadalaistutkimuksen mukaan pelaaminen osoittautui ajanvietteeksi, joka teki teineistä onnellisempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?