Google tiukkana: Aikoo kuunnella käyttäjiään jatkossakin

Julkaistu:

Äänikomentojen kuuntelu
Googlen viesti on selvä. Äänikomentojen kuuntelusta ei olla luopumassa sen aiheuttamasta arvostelusta huolimatta.
Ihmisten älylaitteilleen tahallaan tai jopa vahingossa puhumat asiat huolestuttavat, koska laitteiden valmistajilla on halu kuunnella näitä puheita. Viimeksi viime viikolla asiasta kohistiin, kun Googlen ääniviestejä vuodettiin belgialaiselle uutispalvelulle. Samaan aikaan kerrottiin, että myös Suomesta on lähetetty näitä äänikomentoja kuunneltavaksi.
Google perustelee äänikomentojen kuuntelua blogissaan. Yhtiön mukaan komentojen kuuntelu ja analysointi on kriittistä eri kielien ymmärtämiseksi paremmin ja siten tarpeellista teknologian kehittämiseksi. Kaikista tallenteista kuunnellaan noin 0,2 prosenttia, eikä näitä äänipätkiä yhdistetä käyttäjätileihin.

Äänipätkiä käännetään tekstimuotoon, mutta kuuntelijoita on ohjeistettu kiinnittämään huomiota vain Googlelle annettuihin komentoihin. Taustakeskusteluja tai muita ääniä ei tule kääntää.

Hieman erikoisesti Google ei maininnut vääristävänsä ääniä ennen niiden käsittelyä, vaikka yhtiön on aiemmin kerrottu tekevän niin. Yhtiö myös myöntää, että sen laitteet saattavat joskus erehtyä kuuntelemaan käyttäjää vahingossa, mutta tämän estämiseksi kotiolosuhteissa on Googlen mukaan tehty paljon töitä.

Nyt paljastuneeseen väärinkäytökseen, eli ääniviestien vuotamiseen, Google lupaa puuttua ankarasti.

– Turva- ja tietosuojatiimimme on aktivoitu tutkimaan asiaa, ja ryhdymme toimenpiteisiin, Googlen tuotejohtaja David Monsees sanoo.

Yhtiö pohtii keinoja vastaavien vuotojen estämiseksi tulevaisuudessa. Koko käytännön lopettamisesta ei kuitenkaan ole merkkejä, vaikka se herättää epäilyksiä Euroopan unionin tietosuojapykälien loukkaamisesta.

Google muistuttaa, että käyttäjällä on mahdollisuus estää kokonaan puheen tallentaminen, tai sitten hän voi poistattaa nämä tiedot automaattisesti 3 tai 18 kuukauden välein.

Suomalaisen Effi-järjestön puheenjohtaja on kuitenkin moittinut Googlen asetuksia jäykiksi ja eriarvoistaviksi. Hän myös ehdottaa, että Google, Apple ja muut käyttäjiensä komentoja kuuntelevat yritykset voisivat korvata aidot ääninäytteet tekaistuilla näytteillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt