Microsoft on tehnyt henkilökohtaisille kuvillesi kasvontunnistusta 1,5 vuotta – pyytää lupaa vasta nyt - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoft on tehnyt henkilökohtaisille kuvillesi kasvontunnistusta 1,5 vuotta – pyytää lupaa vasta nyt

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.7.2019 9:57

Windows 10:n Valokuvat-sovellukseen kuuluu ihmisille tehtävä kasvontunnistus, joka otettiin käyttöön kaikessa hiljaisuudessa syksyllä 2017. Yhtiö on alkanut pyytää käyttäjiltä lupaa vasta nyt.

Windows 10 -käyttöjärjestelmän Microsoftin Valokuvat-sovellus (Photos) on tunnistanut ihmisten kasvoja käyttäjiensä tietokoneella olevista valokuvista jo syksystä 2017 asti. Ominaisuudesta ei käyttöön otetettaessa kuitenkaan kerrottu käyttäjille. Microsoft on alkanut pyytää lupaa kasvojentunnistukseen vasta aivan hiljattain tehdyn päivityksen yhteydessä.

Sovellusta uudistettiin Windows 10 Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä loppuvuodesta 2017, jolloin siihen lisättiin laajat tekoälytoiminnot, Microsoft kertoo blogiartikkelissaan.

Valokuvat-sovellus analysoi kaikki valokuvat ja videot tietokoneen Kuvat-kansiossa. Jos käyttäjä on kirjautuneena Microsoftin pilvipalvelu Onedriveen, myös sen Kuvat-kansiossa olevat kuvat ja videot analysoidaan.

Valokuvat-sovellus tunnistaa ihmiset kakista Kuvat-kansioiden kuvista ja videoista. Sovellus mahdollistaa myös henkilöiden nimeämisen itse. Kovan ihmiset on anonymisoitu.

Valokuvat-sovellus tunnistaa ihmiset kakista Kuvat-kansioiden kuvista ja videoista. Sovellus mahdollistaa myös henkilöiden nimeämisen itse. Kovan ihmiset on anonymisoitu.

Asiasta tekee ongelmallisen se, että sovellus on jo tehnyt kuvissa oleville ihmisille kasvontunnistuksen lupaa kysymättä. Ihmiset lajiteltiin Valokuvat-sovelluksen Ihmiset-kategoriaan, jossa henkilön naamaa klikkaamalla saa näkyville kaikki kuvat, joissa tämä on mukana.

IS Digitodayn havaintojen mukaan kasvontunnistus tekee hyvää, joskaan ei virheetöntä jälkeä. Samasta ihmisestä saatetaan rakentaa useampi hahmo. Ominaisuus on ollut automaattisesti päällä Windows 10:n Home-versiossa, mutta ei yritysversiossa.

”Kannustamme ihmisiä kunnioittamaan toisten yksityisyyttä”

Kuvat analysoidaan siksi, että niihin lisätään tunnisteita, joiden avulla on mahdollista etsiä otoksia omasta kuvamassastaan.

– Voit myös etsiä tiettyä henkilöä, paikkaa tai asiaa. Sovellus tunnistaa kuvissa olevat kasvot ja esineet ja lisää tunnisteita, joiden avulla voit etsiä haluamaasi ilman loputonta vierittämistä. Voit esimerkiksi etsiä hakusanoilla ”ranta” tai ”koira” tai valita hakuruudussa näkyvät kasvot ja näyttää kaikki valokuvat, joissa kyseinen henkilö esiintyy, Microsoft kirjoittaa tukiartikkelissaan.

Microsoftin mukaan sovelluksen toiminta ei ole muuttunut, mutta nykyisin toiminto ei ole oletusarvoisesti päällä.

– Ihmisten ryhmittely Valokuvat-sovelluksessa on alusta asti sisältänyt mahdollisuuden ottaa ominaisuus pois päältä. Taannoinen päivitys muutti ihmisten tunnistusasetuksen oletusarvoksi ”pois päältä” sen sijaan, että se olisi automaattisesti päällä. Tämä pätee niin uusiin kuin vanhoihin käyttäjiin, Microsoft kommentoi asiaa sähköpostitse.

Yhtiö ei kommentoinut, miksi ihmisiä alettiin tunnistaa kuvista lupaa kysymättä ja miksi lupaa alettiin kysyä nyt.

Rakennetaanko jokaiselle käyttäjälle omista kuvistaan yksityinen kasvontunnistustietokanta vai yhdistelläänkö tietoja eri käyttäjien kesken?

– Jos käyttäjä ottaa käyttöön Ihmiset-asetuksen Valokuvat-sovelluksen asetussivulta, sovellus tallentaa kasvontunnistustiedot paikallisesti käyttäjän laitteelle. Kuten kerromme yksityisyyslausekkeessamme, kasvoryhmittelyihin ei pääse käsiksi laitteen tiedostojärjestelmän ulkopuolella.

Uusimman päivityksen myötä Microsoft pyytää lupaa kasvontunnistuksen käyttöön ja sanoo, että kuvassa näkyvältä ihmisiltä olisi pyydettävä lupa.

Uusimman päivityksen myötä Microsoft pyytää lupaa kasvontunnistuksen käyttöön ja sanoo, että kuvassa näkyvältä ihmisiltä olisi pyydettävä lupa.

Päivityksen jälkeen Valokuva-sovellus sanoo, että kuvien kohteelta pitäisi olla suostumus Ihmiset-toiminnon käyttöön. Kuinka realistista mielestänne on, että aina ottaessani ihmisestä valokuvan, kysyn ”Anteeksi, käytän Microsoftin Valokuvat-sovellusta, saanko luvan automaattiseen kasvontunnistukseen?”

– Kannustamme ihmisiä kunnioittamaan toisten yksityisyyttä.

Alan suuri ongelma – ihmiset eivät tiedä

Microsoft ei ole ainoa teknologiayhtiö, joka on kompastellut käyttäjiensä kasvojentunnistuksen kanssa. Facebook ujutti viime keväänä gdpr-tietosuoja-asetuksesta kertomisen oheen kyselyn, jossa käyttäjiä ohjailtiin hyväksymään kuvissaan tehtävä kasvojentunnistus. Kysymys oli aseteltu epäselvästi, ja siitä kieltäytyminen oli hankalaa. Myöntyminen sen sijaan tapahtui yhdellä klikkauksella.

Myös muut teknologiayhtiöt skannaavat käyttäjiensä valokuvat. Esimerkiksi Apple on tehnyt näin ja luokitellut kuvia vuodesta 2016 asti.

Ihmiset eivät usein tiedä, mihin he suostuvat hyväksyessään palveluiden käyttöehdot. Nämä ovat usein pitkiä ja koukeroisesti kirjoitettuja tekstejä, joiden esittämistapaa teknologiayhtiöt eivät ole katsoneet tarpeelliseksi muuttaa.

Tuoreimmat osastosta