HS: Näin Google ja Apple kuuntelevat suomalaisten puhetta: ”On se jotenkin sairasta”

Julkaistu:

Tietosuoja
Ihmisten älylaitteille puhumia asioita päätyy vieraiden ihmisten korviin myös Suomesta, Helsingin Sanomat vahvistaa.
Googlen Home-kaiuttimet tai Applen iPhonet ovat esimerkkejä laitteista, jotka osaavat kuunnella käyttäjänsä puhetta. Osa puheesta päätyy lopulta muiden ihmisten korviin, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti haastatteli neljää suomalaista, jotka ovat työkseen kuunnelleet suomalaisten Applelle tai Googlelle antamia äänikomentoja.

Viestien joukossa oli paljon lasten pelleilyä tai normaalia sanelua vaikkapa vaimolle soittamiseksi. Puhujien henkilöllisyyttä ei kerrottu kuuntelijoille, mutta se saattoi paljastua puhujan sanoessa viestiin oman nimensä. Mukaan mahtuu myös silkkaa seksiä.

Kuuntelun tarkoituksena on teknologian parantaminen. Viestejä analysoimalla käy ilmi, onko ohjelmisto tulkinnut puhetta oikein vai väärin. Työkseen viestejä kuunnelleet näkevät touhussa silti moraalisia ongelmia.

– Sitä tietää, että tietoja kerätään, mutta sitten kun se käytännössä tapahtuu – oli se jotenkin sairasta, yksi haastatelluista kertoi HS:lle.

Ihmisiä jäljitettiin viesteistä

Helsingin Sanomien havainto ei ole uusi. IS Digitoday kertoi huhtikuussa, että Googlen kilpailija Amazon työllistää tuhansia ihmisiä, joiden tehtävä on juurikin kuunnella mitä käyttäjät ovat puhuneet Echo-kaiuttimilleen.
Tässä yhteydessä totesimme, että myös Google harjoittaa samanlaista kuuntelua. Google myös vääristää ihmisten puhetta tietosuojan parantamiseksi ennen kuin ihmiset sen kuuntelevat.


Suurin ongelma asiassa on se, etteivät ihmiset tiedä heitä kuunneltavan. Käyttöehdot ovat pitkiä ja hankalia luettavia. IS on pykinyt varoittamaan ihmisiä tästä yksityisyyteen liittyvästä uhasta jo kuukausien ajan.

Lue lisää:
Moni ei myöskään tiedä, että myös Android-puhelimet tallentavat puhetta.
Google antaa käyttäjälleen mahdollisuuden lopettaa kuuntelu. Käyttäjällä on myös pääsy kuuntelemaan ja poistamaan kaikki ääniviestit, jotka hän on koskaan Googlelle antanut. Tämä ei ole kuitenkaan kaikille selvää.

Noudatetaanko lakia?

Belgian VRT News kertoi juuri päässeensä kuuntelemaan joitakin näitä Googlelle annettuja komentoja ja pystyneensä siten selvittämään usean hollantilaisen ja belgialaisen Google Home -käyttäjän osoitteet. Joissakin tapauksissa ääniviesti nauhoitettiin, vaikka käyttäjä ei ollut lausunut yleensä vaadittavaa Hei Google-, tai OK Google -komentoa. VRT:tä lainasi The Next Web.

Google sanoo kuuntelevansa noin 0,2 prosenttia kaikista äänitallenteista. Silti kuuntelu herättää Euroopassa kysymyksen etenkin viime vuonna voimaan astuneen gdpr-tietosuoja-asetuksen noudattamisesta. Asetus muun muassa vaatii, että käyttäjältä on hankittava suostumus tietojen keräämiseen ymmärrettävällä tavalla.


Google pyytää tietosuojakäytännössään lupaa kerätä ihmisten puhetta puheentunnistusta ja palvelujensa parantamista varten. Epäsuorasti tulee mainittua myös se, että äänitallenteita voidaan käsitellä Googlen ulkopuolisissa yhtiöissä. Käytännöstä ei kuitenkaan löydy suoraa mainintaa, että joku vieras ihminen saattaa kuunnella viestejä.

HS:n mukaan Google mainitsee Google Assistant -digiapurinsa ohjeissa, että sen kanssa käytyjä keskusteluja tutkitaan palvelun kehittämiseksi. Ongelmia gdpr:n noudattamisessa voi kuitenkin syntyä etenkin, kun älylaite on nauhoittanut viestin vahingossa.

Kuuntelevien laitteiden yleistyminen ja ihmisten halu puhua niille on lyönyt ällikällä. Tämä on tuonut mukanaan yksityisyyden vahvan rapautumisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt