Pelottava lista – yksi klikkaus paljastaa, mitä kaikkea Google tietää ostoksistasi

Julkaistu:

Yksityisyys
Google pitää kirjaa käyttäjiensä tekemistä verkko-ostoksista.
Googlen bisnesmalli perustuu mainosten kohdentamiseen. Tämän myötä useat ovat tottuneet siihen, että Google tietää käyttäjistään yhtä ja toista – monet ovat sitä mieltä, että palveluiden käytettävyys menee yksityisyyden edelle.

Esimerkiksi automaattisesti kalenteriin siirtyvät merkinnät tulevista matkoista sähköpostiin tulevien lipputietojen perusteella ovat näppärä ominaisuus. Moni on pitänyt myös siitä, että Google on ilmoittanut laskujen eräpäivistä.
Harva kuitenkaan tietää, että Google pitää kirjaa myös käyttäjiensä tekemistä ostoksista. Koneistettu palvelu poimii tositteet nettiostoksista, ja kokoaa ne yhteen paikkaan. Asiasta kertoo muun muassa Lifehacker.

Googlen mukaan tiedot kerätään sähköpostiin saapuvista kuiteista, Google Assistant -digiapurilla tehdyistä ostoksista sekä Google-haulla ja Mapsilla tehdyistä varauksista.

Voit tarkistaa, mitä Google tietää sinun ostoksistasi klikkaamalla tätä linkkiä. Sinun on kirjauduttava tai oltava kirjautuneena Google-tunnuksillasi nähdäksesi listan.


Voit tehdä Android-puhelimella saman valitsemalla asetukset > Google > Google-tili > selaa ylhäällä olevaa nauhavalikkoa oikealle ja valitse Maksut ja tilaukset.

IS Digitodayn tekemien havaintojen mukaan lista ei ole täydellinen, ja joukosta puuttuu paljon ostoksia. Eräällä toimittajalla lista oli täysin tyhjä.


Voit poistaa ostoksia hankintahistoriasta klikkaamalla ostosta ja valitsemalla ”poista ostos”. Kaikkia ostoksia ei ole mahdollista poistaa yhdellä kertaa. Oikeassa yläkulmassa oleva pieni i-nappi kertoo, mistä Google on saanut tiedon ostoksestasi.

Ostosseurantaa ei ole mahdollista ottaa pois päältä. Business Insiderin mukaan Googlea voi kuitenkin estää käyttämästä tietoja.


Mene Googlen etusivulle. Valitse oikeasta alakulmasta asetukset.


Valitse seuraavaksi hakuasetukset.


Lopuksi valitse ”älä käytä yksityisiä hakutuloksia”. Nyt Google ei esitä listaa ostoksistasi.

Google ilmoitti viime vuonna lopettavansa mainosten kohdentamisen sähköpostien sisällön perusteella. Moni kuvitteli virheellisesti tämän tarkoittavan postien lukemisen lopettamista. Tätä Google tekee edelleen.
Joissakin tapauksissa Google saattaa antaa myös ulkopuolisille pääsyn käyttäjiensä sähköposteihin. Tämä tapahtuu kolmansien osapuolien sovelluksilla, joilla on oikeudet lukea sähköposteja. Alla olevalla videolla näytämme, miten estät näin tapahtumasta omalla kohdallasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt