Microsoft hävittää asiakkaiden ostamat digitaaliset kirjat - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoftilta rankka päätös – tekee näkyväksi digitaalisten ostosten ongelman

Microsoftin kirjakauppa oli osa Windows 10:ssäkin olevaa kauppaa.

Microsoftin kirjakauppa oli osa Windows 10:ssäkin olevaa kauppaa.

Julkaistu: 5.7.2019 16:00

Microsoft sulkee digitaalisten kirjojen kauppansa ja vie asiakkaidensa kirjat mukanaan. Tapaus muistuttaa suuresta, mutta huonosti tiedostetusta vaarasta.

Microsoft päätti huhtikuussa sulkea huonosti menestyneen digitaalisten kirjojen kauppansa. Nyt yhtiö deletoi kaikki asiakkaidensa kirjat.

Asiasta kertoo muun muassa Wired-lehti. Microsoftin mukaan kirjat hävitetään nyt heinäkuun alussa kaikilta asiakkailta.

– Valitettavasti tämä tarkoittaa, että alkaen heinäkuusta 2019 sähköiset kirjasi eivät ole enää luettavissa, Microsoft sanoo verkkosivullaan.

Ei ole selvää, kuinka montaa asiakasta kirjojen menetys koskee, mutta Microsoft hyvittää ostokset asiakkaille täysimääräisesti. Jos kirjaan oli tehnyt huomautuksia tai muita merkintöjä ennen 2. huhtikuuta 2019, Microsoft antoi päälle vielä 25 dollarin kertakorvauksen. Hyvitys ei kuitenkaan tarkoita, että tilanne olisi kaikille hyväksyttävä.

– Toisaalta ihmiset eivät ainakaan menetä rahojaan, joilla he ostivat nämä kirjat. Mutta kuluttajat vaihtavat rahaa hyödykkeisiin, koska he halusivat hyödykkeitä enemmän kuin rahaa. Niin tapahtuu, kun ostaa jotain, huomauttaa Case Western University School of Law'n professori Aaron Perzanowski Wired-lehdelle.

Kirjakauppa oli osa Microsoft Store -kauppapaikkaa, jonka löytää esimerkiksi suoraan Windows 10:n alapalkista. Digitaalisen sisällön hankintaan liittyy perustava ongelma omistajuudesta. Kuluttajat kuvittelevat omistavansa ostamansa sisällön, kuten pelinsä tai musiikin, kun todellisuudessa heillä saattaa olla siihen vain käyttöoikeus.

Kyse ei ole ainutkertaisesta tapauksesta. Viime vuonna uutisoitiin tapauksesta, jossa mies menetti katseluoikeutensa Applen iTunesista ostamiinsa elokuviin. Mitä ilmeisimmin syy oli siinä, että hän muutti mantereelta toiselle – missä elokuva ei ollut julkaisusopimuksen mukaan katsottavissa.

Microsoftin ja Applen tapaukset tuovat kouriintuntuvasti esille digitaalisen ja fyysisen sisällön eron. Fyysinen kirja tai dvd-levy eivät olisi tehneet katoamistemppua.

Steamin tai Apple Musicin kaltaiset verkkopalvelut voivat tuntua ikuisilta, mutta sitä ne eivät varmasti ole. Ei ole myöskään takeita siitä, että asiakkaat saavat joka kerta hyvityksen menettämästään sisällöstä, kun digitaalinen kauppapaikka sulkeutuu.

Microsoftin tapauksessa kyseessä sattui vieläpä olemaan kirjakauppa. Siksi kaupan sulkeminen ja asiakkaiden kirjojen hävittäminen synnyttää tahattomasti mielleyhtymiä historian kuuluisiin kirjarovioihin.

Tuoreimmat osastosta