Amazon kertoi senaattorille, että Echo-kaiuttimien Alexa-tekoälylle annetut komennot säilytetään, ellei käyttäjä poista niitä itse - Digitoday - Ilta-Sanomat

Hyytävä vastaus – Amazon joutui tilille hittivimpaimestaan

Amazon säilyttää Alexalle tehdyt äänikomennot pysyvästi, ellei käyttäjä erikseen poista niitä. Asiasta kirjoittaa Cnet.

Amazonin Alexa-digiavustajaa käytetään yleisimmin Echo-kaiuttimella.

4.7.2019 8:12

Amazonin etenkin englanninkielisissä maissa erittäin suosittu kotiapuri Echo-kaiutin toimii puheella. Siinä on Alexa-niminen tekoäly, joka kuuntelee käyttäjää ja pyrkii toteuttamaan hänen toiveensa. Alexa on kuitenkin herättänyt huolen tietosuojasta.

Lue lisää:

Amazonin Brian Huseman vastasi yhdysvaltalaissenaattori Chris Coonsin kysymyksiin Alexan tekemästä kuuntelusta, eivätkä vastaukset suinkaan poista huolia, Cnet kertoo. Amazon säilyttää äänitallenteet ja puheesta tehdyt tekstiversiot, ellei käyttäjä erikseen mene ja poista niitä omalta tililtään.

Käännökset eivät myöskään ole nimettömiä, vaan ne kytketään asiakkaiden tileihin. Lisäksi kaikkia vuorovaikutustilanteita Alexan kanssa Amazon ei poista, vaikka asiakas poistaisikin alkuperäiset äänitallenteet.

Amazon selittää tätä muun muassa tarpeella varmistaa palvelujen toimivuus. Yhtiön mukaan asiakkaat eivät edes odottaisi, että esimerkiksi hälytyksen asettamiseen liittyvän äänikomennon poistaminen hävittäisi myös komennon suorittamiseen tarvittavaa dataa.

Senaattori Coons ei ole vastauksiin tyytyväinen.

– Amazonin vastaus jättää avoimeksi mahdollisuuden, että käyttäjien äänikomentojen käännöksiä Alexan kanssa ei poisteta kaikilta Amazonin palvelimilta edes sen jälkeen, kun käyttäjä on poistanut tallenteen äänestään, Coons sanoo huomauttaen, että myös tietojen jakamisen laajuus ulkopuolisten tahojen kanssa jäi epäselväksi.

Keskustelu Echosta ja myös muiden valmistajien älykaiuttimista varmasti jatkuu. Aiemmin on jo paljastunut, että Amazonilla työskentelee jopa tuhansia ihmisiä, joiden tehtävä on kuunnella ihmisten puheita Alexalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?