FT: Nokia varoittaa Huawei-rajoitusten seurauksista - Digitoday - Ilta-Sanomat

FT: Nokia varoittaa Huawei-rajoitusten seurauksista

Nokia suhtautuu Huaweihin voimakkaan sovinnollisesti. Hieman aiemmin yhtiöstä oli kommentoitu kiinalaisyhtiötä tiukemmin.

Rajeev Suri ei lähde arvioimaan, onko Nokia voittanut 5g-sopimuksia Huawein vastoinkäymisten myötä.

2.7.2019 12:44

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri varoittaa Financial Timesin haastattelussa (maksumuurin takana), että kiinalaisiin verkkoyhtiöihin kohdistuvat rajoitukset voivat aiheuttaa haittaa koko alalle. Useat Euroopan maat ovat Yhdysvaltojen painostuksesta valmistelemassa rajoituksia Huawein ja ZTE:n laitteiden käytölle.

Nokia voi hyötyä kiinalaisyhtiöiden vastoinkäymisistä, mutta Suri epäilee, että rajoitukset voivat hidastaa 5g-verkkojen kehitystä ja tehdä niiden rakentamisen kalliimmaksi.

Suri huomauttaa haastattelussa, että 5g-verkot vaativat säännöllisiä päivityksiä. Rajoitukset vaikeuttavat verkkojen ylläpitoa ja kehittämistä.

– Hankintaketjuun ei pidä lisätä ylimääräisiä kuluja ja byrokratiaa, Suri sanoi.

Hän otti esimerkiksi Intian hallituksen vuonna 2010 tekemän päätöksen kieltää kiinalaisten laitteiden hankinta. Se pysäytti kaikki ostot siltä vuodelta.

Surin mukaan on liian aikaista sanoa, onko Nokia voittanut sopimuksia vakoiluepäilyn kohteeksi joutuneen Huawein vaikeuksien takia. Tähän mennessä Nokia on saanut kaikkiaan 43 kaupallista 5g-sopimusta.

Nokian näkymistä kuullaan lisää kuun lopulla, kun yhtiö julkistaa huhti-kesäkuun tuloksensa 25. heinäkuuta.

Nokia irtisanoutui Huawein arvostelusta jo viime viikolla

Toimitusjohtajan kommentit poikkeavat Nokian teknologiajohtaja Marcus Weldonin viimeviikkoisista kommenteista BBC:lle. Weldon kehotti BBC:n haastattelussa Britanniaa välttämään Huawein tuotteita. Weldon sanoi tuolloin, että Huawein laitteissa on haavoittuvuuksia, jotka aiheuttavat turvallisuusriskejä kiinalaisyhtiön 5g-verkoissa.

Tämän jälkeen Nokia julkaisi jo viime viikolla tiedotteen, jossa yhtiö irtisanoutui Weldonin kommenteista.

Nokian mukaan Weldonin kommentit eivät heijastaneet yhtiön virallista kantaa, ja Nokia ”keskittyy omien tuotteidensa sekä palveluidensa integriteettiin, eikä sillä ole omaa arviota kilpailijoidensa mahdollisista haavoittuvuuksista”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?