Firefox saa salasanageneraattorin ja uuden Android-version - Digitoday - Ilta-Sanomat

Firefox taistelee huonoja salasanoja vastaan – ja kuorii nahkansa Androidissa

Firefox-selaimeen on luvassa merkittäviä uudistuksia niin tietokoneessa kuin puhelimessakin.

28.6.2019 16:00

Huonot salasanat ovat lähes ikuiselta tuntuva vitsaus, josta usein uutisoidut yleisimpien salasanojen listaukset kertovat karua kieltään.

Voittoa tavoittelemattoman Mozillan Firefox-selaimeen kehitetään toimintoa, joka auttaa osaltaan hävittämään huonoja salasanoja. ZDNetin mukaan Firefoxin testiversiossa kokeillaan jo satunnaisten salasanojen automaattista luontia käyttäjän puolesta.

Toiminto on luvassa kaikille käyttäjille Firefoxin versiossa 69, joka näillä näkymin ilmestyy syyskuussa. Näin ollen Firefox saisi salasanojen satunnaisgeneraattorin noin vuosi sen jälkeen, kun sama toiminto tavoitti Firefoxin pääkilpailijan Google Chromen.

Automaattinen ja vahva salasana olisi valittavissa, kun käyttäjä rekisteröityy verkkopalveluun ja tuplaklikkaa salasanalle varattua kenttää verkkosivulla. Toiminto löytynee lopulta Firefoxin asetuksista Tietosuoja ja turvallisuus -otsakkeen alta kohdasta Käyttäjätunnukset ja salasanat.

Seuranta seis

Mozilla kertoo tekevänsä rajuja muutoksia myös selaimensa Android-versioon, jonka pitäisi ilmestyä vielä tänä vuonna. Uudesta mobiiliselaimesta jo julkaistu testiversio on Mozillan mukaan enimmillään tuplasti edellisiä versioita nopeampi, ja aloitusnäkymästä on tehty minimalistinen käytön jouhevoittamiseksi.

Uusi Android-selain auttaa myös organisoimaan nettiä päästämällä luomaan ja jakamaan kokoelmia verkkosivuista. Tarkoitus on myös helpottaa töiden, kuten ostoslistojen tai matkasuunnitelmien, nopeaa tallentamista ja niihin palaamista.

Firefoxin Android-versio saa myös tietokoneen isoveljestään tutun ominaisuuden, eli seurantaevästeet torjutaan oletuksena. Nämä muun muassa mainontaa varten syötetyt koodinpätkät ovat erittäin yleisiä ja niiden aiheuttama uhka tietosuojalle herättää keskustelua.

Äskettäin Firefoxia ja Chromea verrattiin toisiinsa, mitä seurantaevästeisiin tulee. Johtopäätöksenä Chrome vaikutti lähestulkoon vakoiluohjelmalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?