Nokia Bell Labs ja Dublinin Trinity College kehittivät akkuteknologian, joka säilöö 2,5-kertaa enemmän virtaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Läpimurto akuissa – Nokia lupaa 2,5-kertaista parannusta

Uusi akkutekniikka mahdollistaa 2,5-kertaisen kapasiteetin mykyakkuihin verrattuna.

Julkaistu: 25.6.2019 16:00

Nokia on mukana kehittämässä akkua, johon voi säilöä huomattavasti nykyistä enemmän sähköä.

Loppuuko kännykästäsi virta kesken? Tyssäsikö sähköauto pientareelle juuri ennen seuraavaa latauspistettä? Markkinoille on tulossa uusi akku, joka voi muuttaa kaiken.

Nokian tutkimusyksikkö Nokia Bell Labs kertoo uudesta akkukeksinnöstä, jonka se teki yhdessä Dublinin Trinity Collegen Amber-yksikön kanssa. Tuloksena on akku, johon mahtuu 2,5 kertaa enemmän virtaa samaan tilaan pakattuna kuin tämän hetken parhaisiin ohuisiin akkuihin. Myös paino pysyy samana, millä on paljon merkitystä esimerkiksi juuri puhelimissa ja sähköautoissa.

Keksintö on käytännössä uusi kaava akun koostumukselle. Akkujen tarve lisääntyy lisääntymistään maailman siirtyessä 5g-verkkoihin ja laitteiden verkottuessa yhä enemmän.

– Pakkaamalla enemmän energiaa pienempään tilaan tällä uudella akkuteknologialla on merkittävä vaikutus 5g:hen ja koko verkottuneeseen maailmaan, ennustaa tiedotteessa hankkeen päätutkijoihin lukeutuva Paul King Nokia Bell Labsista.

Nokia ei osannut arvioida IS Digitodaylle antamassaan kommentissa tekniikan markkinoille tulon ajankohtaa. Nokia korostaa, että kyseessä on vasta "teknologinen läpimurto", jonka muut yhtiöt tuonevat markkinoille.

Tekniikka ei ole myöskään vielä täysin valmis. Nokian mukaan ongelmat liittyvät korkean kapasiteetin elektrolyytteihin, kuten piihin, jotka "tyypillisesti kärsivät elektrodi/elektrolyytti-kohtauspintaan liittyvistä ongelmista". Pääongelma on näiden SEI:den (solid electrolyte interphase) epävakaus.

Akulle on haettu patenttia. Sille saattaa syntyä käyttöä myös uusiutuvaan energiaan perustuvissa suurissa sähköverkoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?