Ilmainen 112 Suomi -sovellus on hyvä ladata, vaikka sitä ei koskaan avaisi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tämä sovellus kannattaa ladata – toivottavasti et koskaan tarvitse

112 Suomi -sovellus on hyvä olla, vaikka sitä ei koskaan edes avaisi. Se kannattaa kuitenkin avata ainakin kerran. Muuten voit joutua vaikeuksiin.

21.6.2019 8:30

Juhannus on taas täällä. Monille se tarkoittaa riemuisia hetkiä perheen kanssa tai rauhoittumista mökillä järven ääressä. Valitettavasti juhannus lukeutuu myös niihin päiviin, jolloin onnettomuuksia tapaa tapahtua tavallista enemmän.

Neljä vuotta sitten Hätäkeskuslaitoksen ja Digia-yhtiön julkaisema ja ilmainen 112 Suomi -mobiilisovellus on hyvä hätävara varsinkin tilanteessa, jossa apua tarvitaan nopeasti tuntemattomaan paikkaan. Sovelluksen kautta voi tehdä hätäpuhelun ja samalla se välittää soittajan sijainnin.

”Kannattaa ehdottomasti käyttää”

Nykyään sekä Android-puhelimet että laajasti iPhonet osaavat kuitenkin lähettää käyttäjän sijainnin automaattisesti hätänumeroon soitettaessa. Se tapahtuu Googlen kehittämän AML-tekniikan avulla (Advanced Mobile Location).

Voisi kuvitella, että näin ollen 112 Suomi -sovellus ei ole enää tarpeellinen. Hätäkeskuslaitoksen asiantuntija on kuitenkin vahvasti eri mieltä. 112 Suomi on edelleen suositeltavin tapa ottaa yhteyttä pelastustoimeen.

– Kansalaisen kannattaa minusta ehdottomasti edelleen ladata 112 Suomi -sovellus ja käyttää sitä hätätilanteen yllättäessä hätäpuhelun soittamiseen, neuvoo sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.

– AML ei ole suoranaisesti tehnyt tyhjäksi 112 Suomi -sovelluksen pääasiallista tarkoitusta. 112 Suomi perustuu puhelimen gps-paikannukseen. AML hyödyntää paikannuksessa gps:n lisäksi myös esimerkiksi etäisyyttä tunnistettuihin wifi-laitteisiin. AML:n paikannusmenetelmä saattaa olla siis tarkempi, mutta myös alttiimpi virheille, jos vaikkapa wifi-laitteita liikutellaan, Suomalainen selvittää IS Digitodaylle.

– Siinä mielessä tarkin ja varmin paikannus tapahtuu AML-paikannuksen ja 112 Suomi -sovelluksen yhtäaikaisella käytöllä.

Vaaratiedotteet puhelimeen

Suomalainen mainitsee 112 Suomen eduksi myös sen, että tarvittaessa soittaja voi kertoa sijaintinsa hätäkeskuspäivystäjälle lukemalla ne sovelluksen näytöltä.

Sovellus tarjoaa kiireettömät päivystysnumerot useille viranomaisille, kuten Meripelastus, Tienkäyttäjänlinja, Myrkytystietokeskus, Kansalaisneuvonta, MLL:n lasten ja nuorten puhelin ja Kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin. Lisäksi 112 Suomi pystyy toimittamaan vaaratiedotteita puhelimeen.

– Tästä on saatu jo kiittävä palaute Uudestakaupungista, jossa helmikuun alkupuolella annettu vaaratiedote tavoitti päiväkodin hoitajan 112 Suomi -sovelluksen lasten ollessa ulkoilemassa. Saatuaan vaaratiedotteen puhelimeensa, hän siirsi päiväkodin lapset sisätiloihin turvaan haitallisen savun vaara-alueelta, Suomalainen muistaa.

Tee yksi asia

112 Suomi on saatavilla Androidiin ja iOS:ään, mutta myös Windows- ja Jolla-puhelimiin, mutta niissä sovellusta ei enää päivitetä.

Vaikka hätätilannetta ei olisi päällä, sovellus kannattaa asentamisen jälkeen avata kerran. Sen käyttäminen nimittäin edellyttää oman puhelinnumeron syöttämistä ensin. Hätätilanteessa se voi aiheuttaa turhaa panikointia etenkin, kun monella ei enää ole omaa numeroa edes muistissa.

Heti numeron syöttämisen jälkeen ruutuun ilmestyy iso painike hätäpuhelun tekemiseksi. Älä paina sitä, jos et aio soittaa hätänumeroon. Nyt voit sulkea sovelluksen – ja toivottavasti et koskaan enää avaa sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?