Teslojen ratin taakse tuli huolestuttava ilmiö

Julkaistu:

Tesla
Ratissa nukkuvat Tesla-kuljettajat uhkaavat nousta ongelmaksi eri puolilla maailmaa.
Pitkälti itse itseään ajavat Tesla-sähköautot mahdollistavat auton ilman kuljettavan aktiivista ohjausta. Nyt nukkuvista kuljettajista on muodostumassa ei-toivottu ilmiö, Ars Technica kertoo. Tapauksia on kirjattu Yhdysvalloissa kaksi lyhyen ajan sisällä.

Redditissä esitettiin video Tesla-kuljettajasta, joka vaikutti olevan unessa kesken perjantairuuhkan Kaliforniassa. Toisessa tapauksessa niin ikään Kaliforniassa ilmeisen nukkuva Tesla-kuljettaja antoi autonsa ajaa itseään mahdollisesti kymmeniä kilometrejä, NBC Channel 4 raportoi.

Videoiden aitoutta ei ole vahvistettu, eikä kuljettajia ole tavoitettu puolustuspuheenvuoroja varten. Vastaavia tapauksia on kuitenkin raportoitu muuallakin maailmassa.

Tesla kieltää selvästi nukkumisen ajamisen aikana. Yhtiön mukaan kädet on pidettävä ratissa, ja kuljettajan on oltava valppaana itse ohjaavan Autopilot-toiminnon käyttämisestä huolimatta.

Teslaan kohdistuu paineita lisätä teknologiaa, joka huomaisi kuljettajan nukkumisen. Nykyisellään ratti tunnistaa puristusta ja sen herpaantuessa ja auto esittää varoituksia lopulta pysähtyen. Mutta kuljettaja saattaa nukkua rattia pidellen tai sitten kiinnittää rattiin jonkin painon.

Samaan aikaan monet puolustavat Teslaa ja muistuttavat nukkuvien autoilijoiden olevan huomattavasti isompi uhka tavallisissa autoissa, jotka eivät pysy itse kaistoillaan.

Teslan Autopilot on saattanut myös estää useita onnettomuuksia ja jopa pelastaa henkiä. Eräässä tapauksessa vuodelta 2016 sairauskohtauksen saanut mies turvautui Autopilotiin kymmenien kilometrien ajaksi päästäkseen sairaalaan.
Teslan Autopilotista on myös tuotu esiin huolestuttavia puutteita. Äskettäisessä testissä auto saatiin ohjautumaan väärälle kaistalle erittäin yksinkertaisella konstilla.