Facebook loi oman rahan – Libra herättää riemua Wall Streetillä ja pelkoa muualla

Julkaistu:

Facebook
Facebookin uusi kryptovaluutta nostattaa kysymyksiä. Rahoituspiireissä siitä on innostuttu, mutta yksityisyyshuolet ja pankkien jättäminen ulkopuolelle herättävät huolta.
Facebook julkisti Libran, uuden virtuaalisen rahan, jota ei paineta tai käytetä kortilla. Kyseessä on niin sanottu kryptovaluutta, jota luodaan tietokoneiden laskentateholla ja käytetään älypuhelimilla.
Perustarkoitus on tarjota Facebookin käyttäjille helppo tapa lähettää ja vastaanottaa rahaa Facebookin viestipalveluiden kautta, mutta moni Libran yksityiskohta on vielä epäselvä. The Guardian -sanomalehti vastasi kuitenkin tärkeimpiin valuuttaa koskeviin kysymyksiin.

Libraan pääsee käsiksi luultavasti ensi vuonna lataamalla Calibra-niminen sovellus, joka on digitaalinen lompakko Libraa varten. Rahan siirtämisen lisäksi Libralla voinee tehdä päivittäisiä maksuja sitä mukaa, kun yritykset lähtevät mukaan. Kyytipalvelut saattavat olla ensimmäisiä valuutan käyttöönottajia.

Kohtalo epävarma

Libraa voi todennäköisesti ostaa perinteisellä rahalla, mutta Facebook saattaa myös antaa sitä hieman ilmaiseksi valuutan varhaisille käyttäjille. Kaikki tämä kuitenkin edellyttää, että Libran edes sallitaan olevan olemassa. Valuutta nimittäin herättää jo nyt epäilyksiä Euroopassa, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi, että Libraa ei saa nähdä perinteisten valuuttojen korvaajana "eikä niin saa tapahtua". Lisäksi Yhdysvaltain senaatissa on huolestuttu Libran vaikutuksista tietosuojaan.

Libraan liittyy useita kysymyksiä tietoturvasta ja tietosuojasta jo senkin vuoksi, että Facebook ei ole onnistunut kunnioittamaan kumpaakaan erityisen hyvin 15-vuotisen historiansa aikana.

Facebook sanoo ottavansa käyttöön teknologiaa rahanpesun ja petosten estämiseksi ja auttavansa reaaliajassa ihmisiä, jotka menettävät pääsyn Libra-tileilleen. Petosten uhrit voivat saada hyvityksiä, ja Facebook metsästää Libran ohjelmakoodin haavoittuvuuksia tarjoamalla niistä palkkioita tietoturvatutkijoille. Libra on myös avointa koodia, eli kuka tahansa voi tutkia sitä.

Wall Street hekumoi

Libran on tarkoitus olla aiempia kryptovaluuttoja, kuten bitcoinia, vakaampi. Sen taustalla on Facebookin lisäksi ainakin 27 muuta yhtiötä, kuten Visa, Mastercard, Ebay, Spotify, Uber ja PayPal, joista jokainen on sijoittanut vähintään 10 miljoonaa dollaria Libran arvoa tukevaan rahastoon.

Mukana ei ole yhtään pankkia, mitä on maailmalla jo ihmetelty. The Vergen mukaan viime kädessä kyseessä on Facebookin projekti.

– Libran käyttäminen edellyttää luottamista Facebookiin, mitä on vaikea perustella vuonna 2019, The Verge arvioi.
Tästä huolimatta Wall Streetin analyytikot ovat Librasta innoissaan, kertoo CNBC. Useimmat analyytikot uskovat, että valuutta antaa Facebookille paljon nostetta. RBC Capital Markets näkee Libran suorastaan historiallisena.

– Meistä Facebookin Libra-lanseeraus on mahdollinen vedenjakaja yhtiölle ja kryptovaluuttojen globaalille käyttöönotolle, arvioivat RBC:n analyytikot Mark Mahaney ja Zachary Schwartzman CNBC:lle.

Myös SunTrustin analyytikot pitävät Libraa myönteisenä, mutta varoittavat sen leviämisen vievän aikaa ja vaativan kärsivällisyyttä ja hyvää johtajuutta.

Facebook tekee Libralla rahaa pienillä maksutapahtumakohtaisilla veloituksilla, joista monet valuvat kauppiaiden kontolle. Ne voivat halutessaan periä niitä loppukäyttäjiltä.

Facebook vakuuttaa, ettei se käytä Libran käyttäjien tietoja mainonnan kohdentamiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt