Kova syytös Suomesta: Facebook ei huolinut apua vihapuheen estämiseen – satoja kuoli mellakoinnissa

Facebook olisi voinut estää vihapuhetta ja mahdollisesti jopa kuolemia, mutta teki toisin, syyttää suomalainen vihapuheen estäjä.

Vihapuheen torjuntaan erikoistuneen Utopia Analyticsin Mari-Sanna Paukkerin mukaan Facebook ei ottanut vastaan apua Sri Lankassa. Pääsiäisen pommi-iskuissa kuoli yli 250 ihmistä.

19.6.2019 12:51

Sri Lankan väkivaltaisuuksissa kuoli 253 ihmistä 21. huhtikuuta tänä vuonna. Suomalainen yhtiö syyttää Facebookia avun torjumisesta väkivaltaisuuksia edeltäneen vihapuheen estämiseksi.

Vuonna 2014 perustettu vihapuheen automaattiseen torjuntaan erikoistunut Utopia Analytics julkaisi asiasta lehdistötiedotteen, jonka otsikkona on ”Facebook kieltäytyi avusta vihapuheen lopettamiseksi Sri Lankassa”.

Utopia sanoo tarjonneensa apua Facebookille Sri Lankan tapauksessa poistaakseen vihapuhetta nopeasti tekoälyn avulla. Utopia kertoi Britannian parlamentin alahuoneelle tiistaina vihapuheen olleen vältettävissä, mutta Facebook käännytti heidät pois.

Utopian toimitusjohtajan Mari-Sanna Paukkerin mukaan näyttää siltä, että Facebook suojeli liiketoimintaansa ihmisten sijaan.

– On sääli, että Facebook päätti sisäisten näkökohtiensa olevan tärkeämpiä, kuin sivustollaan julkaistun tulenaran retoriikan poistaminen. Toisaalta on sanottu, että kyseinen vaarallinen ja vihantäyteinen kieli oli hyökkäyksiä edesauttava tekijä, joten emme koskaan tiedä olisiko sen poistamisella ollut väliä, Paukkeri toteaa.

Utopia tarkensi Ilta-Sanomat Digitodaylle, että palvelua tarjottiin Sri Lankan tapauksessa ilmaiseksi yhdelle kielelle huhtikuussa 2018. Facebookin ei olisi tarvinnut maksaa palvelusta mitään, sillä kyseessä olisi ollut eräänlainen pilotti, eli palvelun testi.

Mari-Sanna Paukkeri.

Facebook kiertää ikävän kysymyksen

IS Digitoday pyysi Facebookilta kommenttia asiasta. Yhtiö ei vastannut kysymykseen, ja sivuutti Utopian syytökset. Sen sijaan Facebook toistaa vanhan kantansa, että tekoälyn käytössä on vielä huomattavia rajoituksia.

– Uskomme tekoälyn olevan lupaava työkalu vihapuheen hillitsemiseksi internetissä, mutta tämä on yhä suuresti ratkaisematon ongelma koko alalle – tarvitaan useita vuosia tutkimusta ja kehitystä sellaisten tekoälyjärjestelmien rakentamiseksi, jotka ymmärtävät kieltä ja asiayhteyttä ihmisten tasolla, Facebookin edustaja toteaa.

Facebookin nimettömänä pysytellyt edustaja huomauttaa palvelun tunnistavan jo nyt vihapuhetta 40 eri kielellä ja poistaneensa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4 miljoonaa vihapuhetta sisältänyttä viestiä. 65 prosenttia siitä tunnistettiin teknologian avulla ennen kuin siitä oli ilmoitettu Facebookille.

Utopian Paukkeri on eri mieltä teknologian tasosta.

– Maaliskuussa 2018 näytimme Facebookille, että pystymme poistamaan suurimman osan vihapuheesta heidän sivustollaan millisekunneissa sen ilmestymisestä. Facebook on toistuvasti väittänyt, että tällaista teknologiaa ei ole olemassa, mutta heidän puheistaan huolimatta olemme käyttäneet sitä menestyksekkäästi yli kolme vuotta useissa maissa ja useiden yritysten kanssa, Paukkeri toteaa verrattain mainosmaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?