Wifi 6 on kotiverkkojen uusi standardi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kotisi netti menee kohta uusiksi – tästä on kyse

Netgearin varatoimitusjohtaja kehottaa ostamaan uutta tekniikkaa. Wifi 6 on kuitenkin vasta tuloillaan.

Wifi 6:n myötä markkinoille tulee erikoisen näköisiä laitteita, koska standardi mahdollistaa jopa 8 antennia. Kuvassa Netgearin Nighthawk AX12.­

17.6.2019 7:00

Wifi 6 on wifinä tai wlanina tunnetun langattoman lähiverkon seuraava ilmenemismuoto. Sekä reitittimiä että wifi 6 -verkkoon kytkeytyviä laitteita saapuu kauppaan jo tämän vuoden aikana.

Nykyreitittimillä ei wifi 6 -verkkoja luoda. Tekniikka vaatii oman verkkosirunsa, eli käytännössä uuden reitittimen – ja sitä tukevan päätelaitteen, kuten puhelimen tai tietokoneen. Uusi komponentti tarkoittaa sitä, että laitteet ovat aluksi kalliimpia kuin edellisen sukupolven edustajat.

Nykyinen wifi nimetään uudelleen wifi 5:ksi. Wifi 6 on langattomien verkkojen tulossa oleva versio.­

Absoluuttista nopeuslisää tulee uuden standardin myötä noin 40 prosenttia. Suurin Wifi 6:n tuoma uudistus on useampien rinnakkaisten laitteiden jouheva käyttö. Standardi jakaa kaistan useampaan striimiin, jotka voi kohdistaa eri laitteille tai vaihtoehtoisesti useamman samaan.

Reititin viestii kaikkien verkkoon liitettyjen laitteiden kanssa samanaikaisesti, ei vuorotellen. Tällä tavoin säästyy virtaa, kun data siirtyy nopeammin perille ja laite voi viettää suuremman osan aikaa lepotilassa.

Vanhoja laitteita ei kannata heittää kierrätykseen. Kyse on vuosia kestävästä teknologiasiirtymästä. Reitittimen ostajan kannattaa kuitenkin miettiä, minkä sukupolven laitteen hän hankkii.

Laitteita on jo markkinoilla

Uuden standardin mukaisia laitteita on myynnissä jo nyt. Puhelinpuolella sellainen on Samsungin lippulaiva Galaxy S10, reitittimiä puolestaan löytyy jo Netgearilta. Laitteissa ei vain ole wifi 6 -merkintöjä, sillä sellaiseen oikeuttavia sertifikaatteja aletaan jakaa vasta elokuussa. Mistä on kyse?

– Wifi 6 -nimellä myytävät laitteemme ovat täysin yhteensopivia wifi 6 -standardin kanssa. Itse standardi on täysin valmis, vaikka sertifikaatteja aletaan jakaa vasta elokuussa, sanoo amerikkalaisen verkkolaitevalmistaja Netgearin tuotehallinnasta vastaava varatoimitusjohtaja Sandeep Harpalani.

Sandeep Harpalani johtaa Netgearin tuotehallintaa.­

Uudet laitteet ovat mitä todennäköisimmin mitä monimuotoisimpia. Standardi edellyttää reitittimeen vähintään kahta antennia, mutta niitä voi olla jopa kahdeksan. Tämä tarkoittaa käytännössä hyvin eksoottisia ulkonäköjä, kun suunnittelijat yrittävät tehdä reitittimistä olohuonekelpoisia designin keinoin.

Wifi 6 on toteutumassa samaan aikaan 5g:n kanssa. Harpalani sanoo, ettei pidä tekniikoita kilpailijoina, vaan sanoo niiden täydentävän toisiaan.

Suurimmat erot ovat siinä, että 5g on tarkoitettu kattamaan laajat alueet, kun wifi-verkot ovat puolestaan paikallisia. Silti saattaa syntyä tilanteita, joissa ihmiset saattavat miettiä, kumpaan kannattaa turvautua.

Yksi tällainen ryhmä on pelaajat. Vaikka wifi 6 tuo lisänopeutta, se ei lyhennä verkkoviivettä edellisiin versioihin verrattuna. 5g:n kehityksessä tärkeimpiin tavoitteisiin kuului viiveen lyhentäminen. Tämä näkyy pelaajalle ”pienempänä pinginä” eli lyhyempänä vasteaikana.

Valmistaja kehottaa ostamaan uutta, mutta julkaisee vielä vanhaa

Entä kannattaako wifi 6 -laitetta vielä ostaa, jos markkinoilla on vasta yksi sitä tukeva puhelin? Harpalanin mukaan kannattaa, sillä vanhaa teknologiaa ei kannata hankkia.

Netgear on silti juuri julkistanut useamman vanhempaa wifi 5 (eli ieee 802.11ax) -standardia tukevan laitteen. Harpalanin mukaan kyseessä on aikataulukysymys, sillä kyseessä ovat pelaajille räätälöidyt erikoislaitteet. Tarjolla ei ole myöskään vielä useamman reitittimen mesh-ratkaisua, joka ratkoo kuuluvuusongelmia ripottelemalla useampia tukiasemia ympäri asuntoa.

Mobiilidatan vahva asema Suomessa näkyy muun muassa siinä, että Netgearin myydyin tuote Suomessa on 4g-reititin.­

– Ensin tulevat reitittimet, sitten toistimet (verkkoa laajentavat laitteet), sitten mesh-laitteet, Harpalani selittää aikataulua.

Reitittimet ovat harvoja tuoteryhmiä, joista ihmiset ovat maksaneet vuosi vuodelta enemmän. Vuonna 2016 Pohjoismaissa maksettiin kotireitittimestä runsaat 100 euroa.

Netgear vahvistaa, että nyt kotiin ostettavan reitittimen hinta on 129–149 euroa. Hinta nousee 220 euroon, kun kyseessä on monen reitittimen mesh-ratkaisu. Valmistajan mukaan sen myydyin laite Suomessa on 299 euron hintainen 4g-verkkoon perustuva wifi-reititin Netgear MR1100.

Myös turvallisuus maksaa

Turvallisuus on asia, joka oli pitkään reitittimissä retuperällä. Nyt valmistajat ovat heränneet tekemään reitittimistään automaattisesti päivittyviä.

Ja jotkut – kuten Netgear – ovat huomanneet, että sillä voi tehdä jopa rahaa. Valmistaja myy Armor-nimistä palvelua, joka tuo reitittimiin amerikkalaisen Bitdefenderin valmistaman suojaohjelmiston. Tämä tuo suojaa kodin nettiin liitetyille laitteille, ja antaa käyttää tietoturvaohjelmia henkilökohtaisissa laitteissa. Ja samalla asiakkaille saadaan myytyä uusi vuosimaksullinen palvelu.

Kiinalainen verkkolaitevalmistaja Huawei on parhaillaan amerikkalaisviranomaisten hampaissa. Puhelimien myynti on sukeltamassa, ja moni suhtautuu myös Huawein ja muiden kiinalaisyhtiöiden valmistamiin reitittimiin varauksella. Millaisia mahdollisuuksia tämä tuo amerikkalaisvalmistajille.

– Minun on oltava tarkkana, kun vastaan tähän kysymykseen, Harpalani sanoo.

– Asia on kuitenkin niin, että pidämme pääkilpailijoinamme suuria amerikkalaisyhtiöitä, kuten Googlea ja Amazonia, jotka ovat laajentaneet myös kotiverkkoihin, johtaja muotoilee hetken kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?