Milloin ravintolassa on täyttä? Asia selviää helposti

Google Maps osaa kertoa suosittujen kohteiden ruuhka-ajat. Käytä kuitenkin myös omaa harkintaa.

Googlen palvelut osaavat kertoa myös ravintoloiden ja nähtävyyksien ruuhkaisuudesta.

16.6.2019 16:00

Google Maps -karttapalvelussa on niin selaimessa kuin sovelluksessakin vähälle huomiolle jäänyt toiminto. Se voi kuitenkin pelastaa joutumasta pahimpaan ruuhkaan vaikkapa Helsingin Kiasmassa tai sitten Vapaudenpatsaalla New Yorkissa.

Klikkaa kohdetta, kuten nähtävyyttä, ravintolaa tai museota selaimessa, niin saat siitä lisätietoja. Puhelimessa näpäytä ensin kohdetta kartalla ja sitten ruudun alaosassa valkoista osaa. Nyt vieritä lisätietoja alas, kunnes näet suositut ajat.

Jos paikka on parhaillaan auki, voit myös nähdä juuri sen hetkisen tilanteen. Muussa tapauksessa voit ainakin katsella eri viikonpäiviä ja nähdä, minä kellonaikoina vilske on ollut hurjimmillaan.

Kävijämäärät esitetään suuntaa-antavina palkkeina, ei varsinaisina lukuina, joten ruuhkatilanteesta ei saa absoluuttista tietoa. Googlen mukaan suositut ajat perustuvat nimettömiin käyttäjiin, jotka ovat ottaneet Google-sijaintihistorian käyttöönsä. Kaikista kohteista ei anneta suosittuja aikoja, koska niistä ei ole tarpeeksi dataa saatavilla.

Google ei kerro, miten paljon vierailudataa se tarvitsee suosittujen aikojen esittämiseen, mutta satunnainen testailu esimerkiksi Lohjan seudulla paljasti eri paikkoja, joista tieto annettiin. Puhelimessa saat myös arvion siitä, kuinka pitkään kohteessa yleensä vietetään aikaa. Tätä tietoa ei näkynyt selaimessa.

Laskenta perustuu asiakasmäärän keskiarvoon usean viikon ajalta, mutta esimerkiksi ravintolaan pyrkiessä lienee edelleen paikallaan myös soittaa sinne ja kysyä, onko pöytiä vapaina.

Google käyttää samanlaista logiikkaa monimutkaistettuna versiona, kun Maps-karttapalvelu ennustaa ruuhkia. Myös siinä ihmisten puhelimet lähettävät paikkatietoja Googlelle. Näissä ennusteissa yhdistetään ihmisten reaaliaikainen paikkatieto ennusteeseen siitä, kauanko ihmisillä yleensä menee matkassa kahden pisteen välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?