Google irrottaa Kuvat- ja Drive-palvelun toisistaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ole tarkkana: Android-puhelinten Kuvat-sovellukseen iso muutos

Google Kuvat ja Google Drive irrotetaan toisistaan sekaannusten välttämiseksi. Tuloksen pelätään olevan päinvastainen.

Jatkossa Google Kuvissa olevat kuvat eivät siirry enää automaattisesti pilveen.­

14.6.2019 7:00

Google kertoo tekevänsä muutoksen siihen, miten käyttäjien kuvia ja videoita käsitellään Google Kuvissa ja Google Drivessä. Kuvat on Googlen palvelu valokuvien käsittelyyn, kun taas Drive on yleinen tallennuspalvelu kaikille käyttäjän tiedostoille.

Tähän asti palvelut ovat olleet toisiinsa kytkettyinä, eli Kuviin lisätty otos on automaattisesti näkynyt myös Drivessä ja toisinpäin. Heinäkuun aikana tämä linkki katkaistaan. Sen jälkeen jompaan kumpaan palveluun lisätty kuva tai video ei enää näy toisessa palvelussa.

Yhdessä paikassa poistettu kuva tai video ei enää tuhoudu toisesta. Googlen mukaan tämä on aiemmin aiheuttanut vahinkoja, kun käyttäjät ovat poistaneet kuviaan esimerkiksi Kuvista ja luulleet niiden yhä olevan olemassa Drivessä.

Monelle käyttäjälle Driven ja Kuvien ero ei ole selkeä. Google ei ottanut kantaa, voiko muutos olla myös omiaan aiheuttamaan sekaannusta monien eittämättä yhä kuvitellessa, että Kuvat-palvelun tiedostot ovat myös Drivessä ja toisinpäin.

Työkalusta iloa

Linkkiä palvelujen välillä ei kuitenkaan leikata kokonaan, sillä Google tuo uuden napin, jolla valokuvia ja videoita voi käsipelillä siirtää Drivestä Kuviin. Yhtiö ei kertonut, että sama onnistuisi toiseen suuntaan. On syytä huomioida, että tällä tavalla alkuperäisessä laadussaan kopioidut tiedostot kuluttavat käyttäjän tallennustilaa molemmissa palveluissa.

Käyttäjä voi myös yhä turvautua Googlen Varmuuskopiointi ja synkronointi -työkaluun Windowsissa ja MacOS:ssä tiedostojen lataamiseksi molempiin palveluihin. Tällöin alkuperäisen laadun tiedostot verottavat tallennustilaa vain kerran.

Googlen mukaan muutos ei vaikuta palveluissa jo oleviin kuviin tai videoihin. Yhtiö selittää muutosta halullaan vähentää sekaannusta, mutta jotkut käyttäjät ovat eri mieltä. Esimerkiksi Android Centralin toimittaja huomauttaa Driven olevan upotettuna Chromebook-laitteiden tiedostosovellukseen mahdollistaen Kuvissa olevien otosten suoran käsittelyn. Jatkossa tämä ei enää onnistu, vaan kuvat pitää ensin ladata manuaalisesti.

Toinen potentiaalinen ongelma on, jos vaikkapa Kuvat-palveluun ei yhteyskatkon vuoksi pääse, eikä kuvia enää voi katsella Driven kautta.

Vielä ei ole tiedossa, vaikuttaako muutos kuvien varmuuskopiointiin. Nykyisellään Google tarjoaa kuvien automaattista varmuuskopiointia pilveen. 1600 x 1200 -kokoon skaalatut kuvat eivät syö henkilökohtaista tallennuskiintiötä, täysikokoisena ladattavat kyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?