Mark Zuckerberg joutui taitavan väärennöksen uhriksi – katso aito ja käsitelty video

rac

Julkaistu:

Taiteilijaryhmä Spectre muokkasi videota Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergista ja julkaisi sen Instagramissa.
Videon pohjana on vuonna 2017 kuvattu aito video, jossa Mark Zuckerberg puhui Venäjän vaikutusyrityksistä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Zuckerbergin ääni on korvattu toisella, ja hänen kasvonliikkeitään on muokattu uuteen ääniraitaan sopivaksi CannyAI-tekoälyfirman työkaluilla. Video julkaistiin Facebookin omistamassa Instagram-palvelussa.

– Yksi mies, jolla on täydellinen kontrolli miljardien ihmisten varastetusta datasta. Kaikki heidän salaisuutensa, elämänsä, tulevaisuutensa. Olen kaikesta velkaa Spectrelle. Spectre opetti minulle, että kuka omistaa datan omistaa tulevaisuuden, Zuckerberg sanoo vääristetyllä videolla.

Spectreen kuuluvat taiteilijat Bill Posters ja Daniel Howe. Aikaisemmin he ovat tehneet väärennettyjä videoita muun muassa Donald Trumpista, Freddie Mercurysta ja Kim Kardashianista.Jos video ei näy, katso se tästä.

– Spectre tutkii ja paljastaa yleisiä tapoja ja metodeja, joita kaupalliset ja poliittiset tahot käyttävät muokatakseen ihmisten käyttäytymistä ja päätöksentekoa. Vastauksena viimeaikaisiin maailmanlaajuisiin dataan, demokratiaan, yksityisyyteen ja digitaaliseen valvontaan liittyviin skandaaleihin halusimme avata digitaalisen vaikutusvallan mustaa laatikkoa ja paljastaa, minkälainen se oikeasti on, Posters sanoi tiedotteessa.

Viime kuussa Facebookissa levisi väärennetty video Yhdysvaltain demokraattipuolueen johtajasta Nancy Pelosista. Facebook ei suostunut poistamaan videota, mutta esti sen löytämisen aihetunnisteiden (hashtagien) ja suosittelujen kautta. Yhtiö on sanonut toimivansa samoin Zuckerberg-videon kanssa.
Vääristettyjä videoita käytetään poliittisen mustamaalaamisen lisäksi esimerkiksi pornossa, mikä on omiaan aiheuttaa kohteelle suunnatonta vahinkoa ja kärsimystä. Naton infosotakeskuksen johtaja pelkää uusien teknologioiden perustavanlaatuisesti heikentävän ihmisten luottamusta yhteiskuntaan.

– Jos mihinkään ei voi enää luottaa, on vaihtoehtona luottaa siihen, mihin haluaa luottaa. Yhteiskunnan rakentaminen ilman faktapohjaista tietoa on vaarallista, kuin sillan rakentamista ilman fysiikan lakien huomioon ottamista, hän totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt