Stallone korvaa Iso-Arskan Terminator 2:ssa – pysäyttävä video tekee näkyväksi ison uhan

Julkaistu:

Videoväärennökset
Terminator 2 -elokuvan kaksi väärennettyä klippiä muistuttavat uuden teknologian mahdollisuuksista ja uhkakuvista.
Youtubessa on julkaistu kaksi videota, jotka kumpikin on tehty niin sanotulla deepfake-tekniikalla, eli vaihtamalla videolla olevan henkilön naama toiseen vapaasti saatavilla olevan ohjelmiston avulla. Lopputuloksena Terminator 2 -elokuvan päähahmoa ei enää esitä Arnold Schwarzenegger, vaan Sylvester Stallone.

Deepfake on tekoälyyn perustuva tekniikka, jolla tietokoneohjelmalle syötetään videoita ja still-kuvia oikeasta ihmisestä. Kone prosessoi tämän kasvonpiirteitä ja eleitä ja korvaa videon alkuperäiset kasvot uusilla.

Ensimmäinen video esittää alkuperäisestä elokuvasta pois leikattua kohtausta, jossa terminaattori opettelee hymyilemään. Jälkimmäinen käsittää elokuvan alussa nähtävän ”I need your clothes, your boots and your motorcycle” -baarikohtauksen.

Videot ovat Youtube-käyttäjä Ctrl Shift Facen julkaisemia. Hän sanoo tekevänsä "viihdyttäviä deepfake-videoita" ja neuvoo katsojia olemaan valppaana.

– Älä usko kaikkea, mitä näet internetissä jookos?

Videot ovat verrattain vakuuttavia. Paikoin naamassa on nähtävissä pientä vapinaa merkkinä muokkauksista, mutta jos katsoja ei tietäisi Schwarzeneggerin näytelleen elokuvassa, voisivat pätkät mennä jopa täydestä.

Pelkän pelleilyn lisäksi nämä kaksi videota ovat hyviä todisteita tulevasta. Vääristettyjä videoita käytetään jo nyt esimerkiksi poliittisessa mustamaalauksessa. Alun perin naamoja alettiin vaihtaa pornovideoissa, mikä on omiaan aiheuttaa kohteelle suunnatonta vahinkoa ja kärsimystä.
Mediankuluttajilta odotetaan jatkossa entistä suurempaa lähdekritiikkiä etenkin, kun videoilla esiintyvät henkilöt voidaan saada myös sanomaan mitä tahansa.Jälkimmäinen video sisältää runsaasti väkivaltaa. Se on katsottavissa Youtubessa.Lue lisää:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt