Google rakensi yhdellä ohjelmalla imperiumin, ja useimmat meistä vahvistavat sitä joka päivä

Kehittäjä ei onnistunut rakentamaan kilpailijaa Chromelle Googlen vastustuksen takia. Miten käy Microsoftin?

Google pystyy pitkälti kontrolloimaan webin kehityssuuntaa Chromen vahvan aseman myötä.

1.6.2019 7:00

Maailman ylivoimaisesti suosituimman nettiselaimen, Chromen valta-asema ja sen taustalla olevat työkalut antavat sen takana olevalle Googlelle suuren vallan siitä, miten netti toimii, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg. Mainonta ja käyttäjätietojen keruu on kaiken keskiössä ja samalla Google päättää siitä, kuka saa luoda uusia tapoja käyttää nettiä.

Bloomberg kertoo tapauksesta, jossa Samuel Maddock halusi rakentaa selaimen, jolla ystävät voivat katsoa verkossa videota yhtä aikaa. Maddock valitsi selaimen pohjaksi avoimen koodin Chromium-moottorin, johon Crome perustuu.

Koska Maddockin virittelemä selain perustui Chromiumiin, hän tarvitsi toisen Googlen tuotteen nimeltä Widevine käyttäjien tunnistamiseen ja piratismin estämiseen. Google kuitenkin antoi hänen odottaa lupaa 4 kuukautta, kunnes hän sai vastaukseksi ei, et saa käyttää Widevineä. Syytä ei kerrottu, ja selainprojekti kuihtui kasaan.

– Meillä on tällaisia portinvartijoita kuin Google, jotka päättävät mitkä projektit voivat toimia, ja jos et saa sitä lupaa, olet kusessa, Maddock kuvailee Bloombergille.

Firefox ja Vivaldi joutuivat vaikeuksiin

Uutistoimisto huomauttaa myös niin ikään Chromiumiin perustuvasta Vivaldi-selaimesta, jolla on ollut ongelmia saada toimimaan Googlen Gmailia tai Docsia. Käyttäjät voivat saada Googlen palveluihin kirjautuessaan kehotuksen ladata Chrome. Vivaldin puuhamies Jon von Tetzchner on arvostellut Googlea suorin sanoin ja vaatinut sääntelyä.

Mozillan Firefox-selain on myös kärsinyt useista ongelmista Googlen palvelujen kanssa. Mozillaa perustamassa ollut ja nykyisin Brave-selainta kehittävä Brendan Eich on tehnyt johtopäätöksensä.

– Chromesta on tullut vakoiluohjelma, Eich toteaa.

Bloombergin mukaan Google on pyrkinyt korjaamaan ongelmaa luomalla erillisen projektin, jossa eri selaimia ohjataan toimimaan yhtenevillä tavoilla, jotta verkkosivujen kehittäjillä olisi vähemmän säädettävää. Googlen Chrome-tiimin suunnittelujohtaja Darin Fisher korostaa, että yhtiön liiketoiminta perustuu verkon toimimiseen mahdollisimman monilla ihmisillä, joten kilpailijoiden vahingoittamisessa ei olisi taloudellista järkeä.

– Otamme vakavasti vastuumme olla hyviä webin edustajia, Fisher sanoo.

Youtube ei tykännyt uudesta Edgestä

Myös Microsoftin uusittu Edge-selain perustuu Chromiumiin. Äskettäin sen testaajat huomasivat, että Googlen Youtuben uusin versio ei toimi uudessa Edgessä. Jos selaimella yritti avata uutta Youtubea väkisin, Google kehotti lataamaan Chromen.

Googlen mukaan kyseessä oli vahinko ja nyt ongelma on jo korjattu.

Microsoft kuitenkin rakentaa koko liutaa uusia toimintoja Edgeen.

Googlen toiminta herättää kuitenkin suuria kysymyksiä. Mitä, jos joku tulevista toiminnoista tarvitsee Googlen teknologiaa ja Google sanoo ei?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?