Nyt se on virallista: Peliriippuvuudesta tulee mielenterveysongelma

Peliala vastustaa WHO:n päätöstä listata liika pelaaminen mielenterveyshäiriöiden joukkoon.

Riippuvuus videopelaamisesta voi jatkossa johtaa psykiatriseen diagnoosiin.

28.5.2019 16:00

Maailman terveysjärjestö WHO hyväksyi uuden kansainvälisen ICD-tautiluokituksen. ICD:n uudessa versiossa on mukana ensimmäistä kertaa peliriippuvuus, muun muassa Polygon kertoo. Sen nimitys luokituksen englanninkielisessä versiossa on gaming disorder, joka kääntynee pelaamishäiriöksi.

WHO:n päätös ei ole uusi asia. Peliriippuvuus kirjattiin uuteen ICD-tautiluokitukseen jo melkein vuosi sitten, mutta nyt siitä tehtiin virallista. Uusi tautiluokitus astuu voimaan vuoden 2022 alussa.

WHO:n mukaan videopelaaminen on mielenterveyden ongelma muun muassa, jos se on jatkuvaa, toistuvaa ja hallitsematonta.

– Käytös on tarpeeksi vakavaa haitatakseen merkittävästi henkilökohtaista, perheeseen liittyvää, sosiaalista, opetukseen liittyvää, ammatillista tai muuta tärkeää toimintaa, WHO kuvailee tautiluokituksessaan.

WHO ei määrittele, miten paljon esimerkiksi viikossa pitää pelata, jotta kyseessä on ongelma. Terveysjärjestön mukaan tällaista pelaamista tulee kuitenkin normaalisti esiintyä vähintään 12 kuukautta ennen diagnoosin tekoa.

Luokitus on erillinen uhkapelaamisesta, joskin teksti noudattaa pitkälti samaa kaavaa.

WHO:n päätös on saanut pelialan edustajat takajaloilleen. Kansainvälinen tautiluokitus ICD ei ole mikään laki, eikä sitä ole pakko noudattaa. Sillä on kuitenkin paljon painoarvoa terveydenhuollon kehittämisessä ja lääkärit tekevät diagnoosit sen perusteella.

– WHO on arvostettu organisaatio ja sen ohjauksen on perustuttava lujaan, säännölliseen, mukaansa ottavaan ja läpinäkyvään arviointiin, jota riippumattomat asiantuntijat tukevat. Olemme huolissamme, että "pelaamishäiriö" ei perustu tarpeeksi lujaan todistusaineistoon oikeuttaakseen ottamisensa mukaan yhteen WHO:n tärkeimmistä normeja asettavista työkaluista. Kerran kiveen hakattuna terveydelliset tilat voivat jäädä tälle listalle sopimattomasti vuosikausiksi, varoittaa Interactive Software Federation of Europen johtaja Simon Little järjestön lausunnossa.

Little peräänkuuluttaa globaalia pelialan yhteistyötä pelaamishäiriön saamiseksi pois tautiluokituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?