Älypuhelimen Google Lens tunnistaa lennossa esineitä ja tekstiä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Android-puhelimesi kamera saattaa osata hämmästyttävän tempun – kokeile itse

Jos sinulla on vähänkään uudempi Android-puhelin, sinulla saattaa olla Google Lens. Siitä on moneksi.

26.5.2019 16:00

Tekoälystä ja koneoppimisesta puhutaan nykyään paljon, mutta mitä se tarkoittaa tavallisen kuluttajan kannalta? Harvoin sen tajuaa yhtä selvästi kuin avaamalla Google Lens -toiminnon Android-puhelimen kamerasta.

Lens ei ole aivan uusi toiminto, mutta se on voinut jäädä monelta huomaamatta. Esimerkiksi allekirjoittaneen perheessä se löytyi vasta kameran tarkemman silmäilyn avulla Nokia 6.1 -puhelimesta, joka hankittiin jo melkein vuosi sitten.

Lensin ensikäynnistyksellä Google pyytää lupaa kuvien ottamiseen ja videoiden nauhoittamiseen.

Lens on tekoäly, joka tunnistaa kameran esikatselussa, mutta myös Google Kuvat -sovelluksen kuvissa näkyviä kohteita, kuten esineitä ja eläimiä. Niiden kohdalle ilmestyy värillinen pallo, jota painamalla kohteesta saa lisää tietoja. Myös kuvassa esiintyvää tekstiä voi valita.

IS Digitodayn testissä Lens enimmäkseen vakuutti. Se tunnisti paitsi maitotölkin valmistajineen ja Playstation 4 -pelikonsolin, mutta myös jopa vilkkaasti liikkuvan koiranpennun jopa sen rotua myöten. Kun Lensille näytettiin kahta erittäin kulunutta leikkiautoa, toiminto tunnisti ne oikein kuplavolkkareiksi.

Tällä tavalla askarruttavista kohteista voi saada lennossa lisätietoa esimerkiksi luonnossa liikkuessa. Ehkä ei kuitenkaan kannata luottaa yksin Lensiin esimerkiksi vieraita sieniä tunnistettaessa.

Huvittavasti Lens ei kokeiluhetkellä tunnistanut sille näytettyä Android-puhelinta. Ruutua voi koskettaa, vaikka palloa ei ilmestyisi. Tällä tavalla pakotettuna Lens sentään esitti tuloksena kuvia muista puhelimista.

Ei niin ruusuista

Lensiä käytettäessä kannattaa muistaa, että Googlen on monikansallinen teknologiayhtiö, joka kerää käyttäjistään monenlaisia tietoja. Wired-lehti kirjoitti taannoin, että Lensin ja muiden tällaisten ilmaisten palvelujen hintana on käyttäjätietojen kasvava ja yhä syvällisempi valuminen Googlen käsiin, jotta se voi vaikuttaa päivittäisiin valintoihimme entistä enemmän.

Google antaa käyttäjien tarkistaa Lens-toimintansa tai poistaa sen Omat tapahtumat -verkkosivulla. Lensiä voi myös estää tallentamasta toimintaa käyttäjän Google-tilille kytkemällä verkko- ja sovellustoiminnan pois päältä Omissa tapahtumissa Tapahtumien hallinnan alta.

Onko sinulla Lens?

Tunnistat Lensin symbolista, jossa on ontto neliö ja kaksi palloa. Kamerassa symboli voi näkyä esikatselunäkymän reunassa.

Voit käyttää Lensiä myös iPhonessa rajoitetummin. Lensille voi myös puhua, mutta suomea ei toistaiseksi tueta. Lensillä voi myös kääntää tekstiä kaikille Google Kääntäjän ymmärtämille kielille, joihin myös suomi lukeutuu.

Jos et löydä Lensiä puhelimestasi, saatat voida ladata sen Google Play -kaupasta erillisenä sovelluksena. Jos et siltikään sitä löydä, puhelimesi tuskin tukee Lensiä. Näin kävi muun muassa vanhassa Samsung Galaxy J5 -puhelimessa.

Lens voi myös esiintyä vaihtelevasti puhelimessa, joka tukee sitä. Testipuhelimessa Nokia 6.1:ssä Lens toimi kameran kautta, mutta Google Kuvat -sovelluksesta sitä ei onnistuttu paikallistamaan. Lisäksi joissakin puhelimissa, kuten Samsung Galaxy S9+:ssa, Lensin tilalla voi olla valmistajan oma sovellus kuten Bixby.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?