Ukkonen lähestyy ja tietokone on päällä – toimi näin

Julkaistu:

Digivinkit
Ylijännitesuojasta on apua vain tiettyyn pisteeseen asti, Telia varoittaa.
Ukkoset ovat taas saapuneet suomalaisten riemuksi ja riesaksi. Tietokoneiden ja muun elektroniikan käyttäjille salamat ovat joskus varsin viheliäisiä, eikä edes tyypillinen varokeino teleoperaattori Telian mukaan aina auta.

Telia varoittaa taannoisessa ohjeessaan luottamasta liikaa ylijännitesuojaan, joita myydään myös nimellä UPS-ylijännitesuoja. Ne pitävät laitteet kunnossa, jos ukkonen iskee kauas ja virtapiikki kulkee lankoja pitkin kotiisi asti. Niilläkin on kuitenkin rajansa.

– Jos ukkonen iskee riittävän voimakkaasti ja lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä auta, joten varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, modeemit ja lankapuhelimet pistorasioista ukkosen ajaksi, Telia ohjeistaa.

Joskus ukkonen yllättää tilanteessa, jossa tietokoneen käyttöä ei haluaisi lopettaa. Tämä tilanne on tuttu esimerkiksi monelle kotona työskentelevälle. Silloin voit pärjätä hieman soveltamalla – etenkin, jos läheltä löytyy kannettava tietokone.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta sen akun voimin, sinun pitää vielä saada jostain nettiyhteys. Modeemiakaan ei kannata pitää pistorasiaan kytkettynä ukkosen aikaan, joten wifi-yhteyttä ei voi suositella. Allekirjoittanut onnistui kerran hajottamaan modeemin salamaan, joka ei edes iskenyt lähelle.

Tässä tilanteessa kyseeseen tulee matkapuhelimen 4g-yhteyden käyttäminen tavallisen nettiliittymän korvikkeena. Jakamalla puhelimen nettiyhteys tietokoneelle
Valmiiksi ladatusta varavirtalähteestä on myös apua kannettavan ja kännykän akun lopulta huvetessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt