Tällainen olisi Huawein B-suunnitelma – tulee 2020

Julkaistu:

Huawei
Vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien aikataulusta on uutta tietoa. Edelleen on epäselvää, miten hyvin ne pitelisivät Huaweita pinnalla.
Kiinalainen Huawei on verrattain valmis ottamaan käyttöön oman käyttöjärjestelmänsä, jos ja kun tarve vaatii. Yhtiön kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu kertoi CNBC:lle, että käyttöjärjestelmä Androidin, mutta myös Windowsin tilalle tietokoneissa, voi olla valmis käytettäväksi jo lokakuussa – tosin vain Kiinassa.

The Vergen mukaan Microsoft lakkasi juuri myymästä Huawein MateBook X Pro -kannettavaa verkkokaupassaan merkkinä siitä, että Huawein mahdollisuus käyttää Windowsia uusissa tietokoneissaan voi olla vaarassa. Google ilmoitti jo, ettei Huawei voi jatkossa käyttää yleisintä Android-versiota uusissa puhelimissaan.
Forbes spekuloi, että Windowsin sijaan Huawei alkaisi todennäköisesti käyttää räätälöityä Linuxia, joka myös luultavasti toimisi hyvin Huawein omilla suorittimilla. On kuitenkin epäselvää, miten hyvin Huawei pystyy tekemään edes omia suorittimiaan useiden puolijohdekumppanien katkaistessa suhteet ainakin puhelinpuolella.

Puhelinpuolella Huawein on odotettu toteuttavan b-suunnitelmansa Androidin avoimella AOSP-versiolla, jossa ei ole Googlen palveluja. Myös Android perustuu Linuxiin. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin periaatteessa Huawein puhelin- ja pc-käyttöjärjestelmissä olisi yhteinen koodipohja, joka tekisi yhteissovellusten kehittämisestä mahdollista.

Lue lisää:

Huawei-estoihin liittyy kolmen kuukauden varoaika, joka päättyy elokuussa. Omien korvikkeiden saaminen käyttöön mahdollisimman pian käyttöön olisi siis Huaweille tärkeää, mutta Yun mukaan käyttöjärjestelmän kansainvälinen versio tulisi saataville vasta joko ensi vuoden ensimmäisellä tai toisella neljänneksellä.

Huawein suunnitelmien suurin kysymysmerkki on kuluttajien houkutteleminen mukaan. Esimerkiksi useat Windows- hittipelit eivät ole saatavilla Linuxille monista muista sovelluksista puhumattakaan – jos siis Huawei turvautuu edes Linuxiin.

Androidissa Huawein B-suunnitelmaan kuuluu myös AppGallery-niminen sovelluskauppa, joka korvaisi Google Playn. Kaupan tulevaisuuteen liittyy siihenkin monia kysymyksiä. Google Play -sovelluskauppa ja muut Googlen sovellukset ovat Android-laitteiden oleellinen myyntivaltti.
Huawei on houkutellut käyttäjiä ja sovelluskehittäjiä aktiivisesti AppGalleryn käyttäjäksi. Sovelluskehittäjille on lupailtu pääsyä Kiinan suurille sovellusmarkkinoille. Kuluttajia on kannustettu rekisteröitymään muun muassa joidenkin Honor-puhelimien mukana toimitetuilla Fortnite-pelin eksklusiivisilla vaateparsilla. Nämä on saanut käyttöön ainoastaan Huawein omaan sovelluskauppaan rekisteröitymällä.

Nykyisten Android-sovellusten toimimaan saaminen googlettomissa Huawein puhelimissa ei olisi kuitenkaan itsestään selvää. Esimerkiksi taksintilaussovellus saattaa käyttää Googlen karttapalvelua, eikä siksi toimisi oikein.

Oman sovelluskaupan kehittäminen ei ole kovinkaan epätavallista, USA:ssa muun muassa Amazonilla on omansa. Lisäksi Samsung-puhelimet toimitetaan Samsungin omalla Galaxy Storella varustettuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt