Miljardien sakko uhkaa – Googlea epäillään käyttäjien tietojen myymisestä

Julkaistu:

Google
Irlanti tutkii, onko Google kohdentanut mainoksia rikkomalla gdpr-tietosuoja-asetusta.
Irlannin tietosuojaviranomainen selvittää Googlen tapoja tarjota mainospalveluita halki Euroopan unionin. Data Protection Commissionin (DPC) tiedotteesta uutisoivat muun muassa BBC, Reuters ja The Verge.

Kyse on siitä, onko henkilökohtaisen tiedon käyttäminen mainonnan kohdentamiseen oikein EU-sääntöjen valossa. Google mahdollistaa mainosten kohdentamisen yrityksille Ad Exchange -palvelunsa kautta. Unionissa astui viime vuonna voimaan merkittävä kansalaisten tietosuojaa tehostava asetus gdpr, joka on nyt tutkinnan keskiössä.

DPC sanoo saaneensa asiasta useita tutkintapyyntöjä, joista yksi on peräisin selainyhtiö Bravelta. Brave valitti viime vuonna, että ihmisistä valuu kymmenille, ellei sadoille yrityksille intiimiä tietoa heidän vieraillessaan verkkosivuilla. Braven mukaan tätä tietoa käytetään ihmisten tietämättä mainosten myymiseen ja kohdentamiseen.

Tutkintaan voi kulua vähintään useita kuukausia, ja Irlanti esittää lopulta päätöksensä luonnoksen muille eurooppalaisille tietosuojaviranomaisille. Pahimmillaan Google voi saada sakon, joka on neljä prosenttia sen vuotuisesta liikevaihdosta. Se tarkoittaisi noin 5 miljardin euron sakkoa.

– Osallistumme täysin DPC:n tutkintaan, ja olemme iloisia mahdollisuudesta selventää lisää Euroopan tietosuojasääntöjä koskien reaaliaikaisten tarjousten tekemistä. Valtuutetut ostajat, jotka käyttävät järjestelmiämme, ovat tiukkojen käytäntöjen ja standardien alaisuudessa, Google kommentoi tutkintaa.

Google saattoi saada esimakua tulevasta jo tammikuussa, jolloin Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL sakotti yhtiötä 50 miljoonalla eurolla. Tuolloinkin syynä oli osittain Googlen tapa kohdistaa mainoksia.

CNIL:n mukaan Google teki väärin laittaessaan käyttäjien mainosasetuksiin valmiiksi ruksin kohtaan, jossa annetaan lupa mainosten kohdentamiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt