Nettihuijarit kauppaavat kryptovaluuttaa Matti Röngän ja Antti Herlinin nimissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nettihuijarit kauppaavat kryptovaluuttaa Matti Röngän ja Antti Herlinin nimissä

Verkkohuijausta tehdään suurliikemies Antti Herlinin ja Ylen uutistenlukijan Matti Röngän ja nimissä.

Antti Herlinin sekä Ylen uutisankkuri Matti Röngän nimissä tehtiin nettihuijaus. Verkkosivut näyttivät huomattavasti ylen sivuilta, mutta logossa luki ”oke uutiset”. Itse uutisessa oli tekaistu haastattelu, jonka Rönkä olisi tehnyt Herlinistä.

23.5.2019 9:26

Verkossa levitetään huijausta, joka houkuttelee ihmisiä sijoittamaan virtuaalivaluuttaan. Ihmisten uutisvirtaan Facebookissa nousevissa mainoksissa on Suomen rikkaimman miehen ja Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin kuva, ja linkin klikkaaminen vie huomattavasti Yle uutisten sivuja muistuttavalle verkkosivustolle. Sivuston logossa lukee ”oke uutiset”.

Tekaistulla sivustolla väitetään Ylen Matti Röngän haastatelleen Herliniä, ja tämän paljastaneen nykyiseksi rahasammokseen kaupankäynnin kryptovaluutoilla.

Tuottojen väitetään olevan kymmeniä tuhansia euroja päivässä tai prosentteina laskettuna jopa 10 000. Hyvällä suomella kirjoitetun artikkelin päätteeksi tarjotaan linkkejä kaupankäyntipalveluun, jossa edellytetään 300 euron alkutalletusta.

Huomattavasti Ylen verkkosivuja muistuttavalla huijaussivustolla yritettiin kerätä rahaa. Huijauksen mannekiineiksi pantiin Antti Herlin ja Ylen Matti Rönkä.

Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Markus Happonen vahvistaa sivuston huijaukseksi. Kyse on ilmiöstä, jossa sosiaaliseen mediaan ostetaan uutisilta näyttäviä mainoksia, joiden klikkaaminen vie huijaussivuille.

– Siellä on tilausansaa, luottokorttikalastelua tai vastaavaa. Valitettavan yleinen trendi tällä hetkellä, Happonen sanoo.

Tilausansalla tarkoitetaan palvelua, johon ihmiset sitoutuvat tietämättään ja maksukortilta alkaa juosta kuukausiveloitus. Rahoja ei ole mahdollista saada takaisin.

Happonen sanoo ilmiön olevan kasvamaan päin.

Yle ei ole ainoa mediasivusto, jonka nimeä ja brändiä käytetään verkossa väärin. Myös Ilta-Sanomien ja Iltalehden nimissä on tehty huijaussivustoja.

Pääsääntöisesti huijausilmoitusten poistaminen jää asianomistajien vastuulle, vaikka esimerkiksi Facebookissa onkin ilmoita väärinkäytöksistä -toiminto.

– Tämä kuuluu samaan huijausperheeseen kuin pankkihuijaukset ja logistiikkayritysten nimissä tehtävät huijaukset. Toistaiseksi paras suoja ovat olleet huijausten huonot käännökset sekä harkinta ja varovaisuus. Myös jotkut virustutkat osaavat tunnistaa huijaussivustoja, Happonen sanoo.

Esimerkiksi tältä huijauksen mainos näytti Facebookissa.

Antti Herlinin edustaja kertoi, että Herlinin nimissä tehdyt sijoitushuijausyritykset ovat tiedossa.

– Tällaiset harhaanjohdatukset ovat digitaalisia ilmentymiä perinteisille huijauksille, joissa pyritään hyödyntämään julkisuuden tai liike-elämän henkilöiden mainetta. Me seuraamme näitä, mutta mm. lainsäädännön näkökulmasta näihin usein ulkomailta operoituihin huijauksiin on valitettavasti rajalliset keinot reagoida, lausunto kuului.

Ylen viestinnän päällikön Jere Nurmisen mukaan Ylen brändin ja ruutukasvojen väärinkäyttö on valitettavan yleistä.

– Näissä on ollut Matti Rönkää ja J-P Rantasta. Brändiämme on käytetty väärin aika paljon viime aikoina, Nurminen sanoo.

Yleensä huijaukset Ylen nimissä liittyvät bitcoin-mainoksiin. Yle tekee kaikista alasottopyynnön.

– Pääsääntöisesti ne toteutuvatkin. Valitettavasti näitä putkahtelee uudelleen aika säännöllisesti, Nurminen sanoo.

Yle tekee jatkuvasti ilmoituksia huijaussivustoista. Facebookissa ja muissa somepalveluissa olevista viesteistä ilmoitetaan suoraan palveluihin. Verkossa olevista huijaussivuista ilmoitetaan Tekijänoikeuden Tiedotus- ja valvontakeskukselle. Poistopyyntöjä tehdään yleensä useampi viikossa.

Huijausmainokset poistuvat yleensä nopeasti pyynnön tekemisen jälkeen. On kuitenkin paljon palveluntarjoajia, jotka eivät pyyntöihin vastaa.

– Tämä on brändin törkeää väärinkäyttöä. Sen vuoksi näihin puututaan, Nurminen sanoo.

Tekaistussa uutisessa on valheellinen haastattelu, jonka Antti Herlin olisi mukamas antanut.

Kyberturvallisuuskeskuksen Happonen muistuttaa vanhasta säännöstä, jonka mukaan liian hyvältä vaikuttavat asiat ovat harvoin totta.

– Kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on kaupallisen toimijan tarkoitus. Miksi Gigantti myisi eurolla puhelimia? Jos se on järjetön tarjous, siihen ei kannata tarttua.

Happonen neuvoo kysymään mielipidettä myös kaverilta, jos asia askarruttaa.

Yllättäviin laskuihin kannattaa reagoida verkosta löytyvällä Kilpailu- ja kuluttajaviraston neuvontasivustolla. Sivustolta löytyy myös reklamaatioapuri, joka auttaa laatimaan valituksen yritykselle. Myös rikosilmoituksen tekeminen kannattaa, jos rikoksen tunnusmerkit vaikuttavat täyttyvän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?