Kommentti: Donald Trump voi jäädä historiaan miehenä, joka rikkoi Androidin

Trumpin päätös sulkee Googlen Androidin ovet Huaweilta. Se saattaa olla myös alkusykäys amerikkalaisten ylivallan lopulle käyttöjärjestelmissä, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Moni mieltää Googlen ja Androidin synonyymeiksi. Näin ei ole ja moni muukin saattaa siihen Trumpin päätöksen myötä herätä.

21.5.2019 10:13

Presidentti Donald Trumpin hallinto otti suuren askeleen kauppasodassa Kiinaa vastaan kieltämällä amerikkalaisyhtiöitä toimittamasta tuotteitaan kiinalaiselle teknologiajätti Huaweille.

Huawein ohella USA:n päätös iskee myös amerikkalaisyhtiöihin. Muun muassa Intel, Qualcomm ja Broadcom saavat suuren osan tuloistaan Huawein kanssa käytävästä kaupastaan.

Yksi erityisen suuri häviäjä on kuitenkin Google. Se ei tehnyt päätöstä lakkauttaa liiketoimiaan Huawein kanssa omasta tahdostaan, vaan viranomaisen määräyksestä.

Kun Google menettää yhden suurimmista käyttöjärjestelmäasiakkaistaan, se ei menetä ainoastaan sovelluskauppatuloja. Yksi sen kruununjalokivistä – Android-käyttöjärjestelmä – joutuu vaaraan. Siksi Google noudattaa Trumpin hallinnon päätöstä hyvin vastahakoisesti.

Android perustuu suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämään Linuxiin ja on vapaa sekä maksuton. Google on rakentanut sen päälle omat ohjelmansa ja palvelunsa.

Malli on toiminut sen verran hyvin, että moni ei ole lähtenyt sitä haastamaan. Harvoja poikkeuksen muodostavia Android-haaroja ovat olleet OnePlus-puhelimissa alkuaikoina nähty Cyanogen OS ja Nokian paperijulkaisuksi jäänyt Nokia X. Kummastakaan virityksestä ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa.

Suuri osa analyytikoista uskoo USA:n pystyvän työntämään muskeleillaan Huawein marginaaliin. Näin voi todella käydä – ainakin lyhyellä aikavälillä.

Pidemmän päälle voi käydä toisin.

Kiinalla on kaikki syyt tukea taloutensa supertähteä. Vaikka vaihtoehtoinen Android tulisikin myöhässä, se olisi kuitenkin välttämättömyys USA:n päätöksen jälkeen.

Trumpin hallinto ei ole vieläkään esittänyt konkreettisia todisteita Huaweita vastaan, ja Huawei-boikotti näyttäytyy monille mielivaltana. Kiinalaisissa OnePlusissa, Xiaomissa, ZTE:ssä ja Oppossa kannetaan varmasti huolta Huawein kanssa samalle listalle joutumisesta.

 Poliittisista suhdanteista riippuvainen käyttöjärjestelmätempoilu saattaa lisätä kiinnostusta USA-riippumattomaan Androidiin myös muualla maailmassa.

Epäilykset tuskin jäävät Kiinan rajojen sisälle. Poliittisista suhdanteista riippuvainen käyttöjärjestelmätempoilu saattaa lisätä kiinnostusta USA-riippumattomaan Androidiin myös muualla maailmassa.

Käyttöjärjestelmien valuminen yksin amerikkalaisten käsiin on nähty jo aiemmin riskinä, josta on varoiteltu. Nokian oman käyttöjärjestelmäkehityksen puolesta puhuneet voivat sanoa olleensa ainakin jossain määrin oikeassa.

Paljon on vielä auki. Vaihtoehtoisen Androidin kehittäminen olisi jättimäinen urakka, sillä monet sovellukset – vaikkapa taksin tilaaminen – perustuvat Googlen kartta- ja muihin palveluihin. Nämä kaikki olisi laitettava uusiksi. Mutta se on tehtävissä. Kiinassa käytetään Androidia ilman Googlen palveluja.

Myös Microsoftin kohtalo Huawei-yhtälössä on epäselvä. Yhtiö myy Huawein tietokoneisiin Windows-lisenssejä, mutta on toistaiseksi pysytellyt hiljaa.

Myös USA:n julkistamasta 90 päivän siirtymäajasta on vaikea sanoa, onko se tarkoitettu muutokseen sopeutumiseksi, vai onko se osa kauppasodan pelottelutaktiikkaa. On täysin mahdollista, että päätös perutaan.

Sen voinee kuitenkin sanoa, että Trump saattaa tehdä jotain sellaista, mikä on EU:ssa edennyt paljon nihkeämmin. Nimittäin Googlen vahvan aseman heikentäminen. Monet aukovat silmiään vaihtoehdoille uudella tavalla.

Ja sen Trump tekee ampumalla amerikkalaista yhtiötä jalkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?