Google lopetti päivitysten antamisen Huawein Androidiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google lopetti päivitysten antamisen Huawein Androidiin

Kiinalainen puhelinjätti Huawei ei enää saa päivityksiä sen nykyisin käyttämään Android-käyttöjärjestelmään Googlelta, uutistoimisto Reutersin ja Vergen lähteet kertovat.

20.5.2019 1:00

Ohjelmistoyhtiö Google on lopettanut kiinalaisen matkapuhelinvalmistaja Huawein kanssa neuvotellun lisenssin Android-käyttöjärjestelmään, Reuters ja Verge kertoivat sunnuntaina.

Googlen Android on maailman käytetyin matkapuhelinten käyttöjärjestelmä, joka on valtaosassa Huawein puhelimista.

Jos Huawei haluaa jatkaa Androidin käyttöä, se joutuu jatkossa hyödyntämään vain avoimesti saatavilla olevaa AOSP-versiota (Android Open Source Project). Se tarkoittaa käytännössä, että Huawein puhelimiin ei saisi esimerkiksi Googlen omia sovelluksia Google Play Storea, Gmailia tai YouTubea. Moni näistä sovelluksista on puhelinten käyttäjille peruskauraa, jonka oletetaan ilman muuta olevan saatavilla.

Huawei pystyisi myös tekemään tietoturvapäivitykset puhelimiinsa vasta, kun ne tulevat saataville AOSP-versioon.

Reutersin lähteen mukaan Googlen sisällä käydään yhä keskustelua siitä, mihin palveluihin sopimuksen päättyminen vaikuttaa.

Yhdysvaltain hallinto päätti torstaina, että yhdysvaltalaisia yrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka. Päätös on yksi isku Huaweita vastaan, vaikka sen yhteydessä ei mainittukaan Huaweita tai Kiinaa.

Trump on aiemmin sanonut, että Huawei saattaa olla Yhdysvalloille turvallisuusuhka, sillä Huawein laitteiden pelätään vuotavan tietoja Kiinalle.

Huawei on kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä siltä varalta, että se ei enää saa käyttää yhdysvaltalaisia Androidia tai Windowsia, yhtiön Technologies Consumer Business Group -yksikköä vetävä johtaja Richard Yu sanoi Die Weltille maaliskuussa.

Huawein oma käyttöjärjestelmähanke alkoi jo 2012, jolloin Yhdysvalloissa alkoi tutkinta Huaweista ja kiinalaisesta verkkolaiteyhtiöstä ZTE:stä.

– Me olemme valmiita ja meillä on B-suunnitelma, Yu sanoi Die Weltille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?