Trump sulki USA:n ovet Huaweilta

Julkaistu:

Ratkaisu saattaa kiristää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä entisestään.
Yhdysvalloissa yrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt asiaa koskevan määräyksen. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Päätös saattaa pahentaa jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, sillä sen on tulkittu estävän kiinalaisyritys Huawein pääsy Yhdysvaltain markkinoille. Trump on aiemmin sanonut, että kiinalainen Huawei saattaa olla Yhdysvalloille turvallisuusuhka, sillä Huawein laitteiden pelätään vuotavan tietoja Kiinalle.

Valkoinen talo ei ole kuitenkaan myöntänyt, että tuoreen päätöksen syy olisi Kiina tai Huawei.

Virkamiesten mukaan Trump haluaa pitää maan verkot ulkomaisilta vihollisilta turvassa. Jo aiemmin Yhdysvallat on kieltänyt Huaweilta pääsyn omien 5g-verkkojensa rakennustöihin.

Huawei kommentoi asiaa sanomalla, ettei päätös tee Yhdysvalloista turvallisempaa tai vahvempaa, vaan se pakottaa yhdysvaltalaiset hankkimaan kalliimpia vaihtoehtoja.

Kiina pidätti kaksi kanadalaista

Päätöksen jälkeen Kiina ilmoitti pidättäneensä virallisesti kaksi kanadalaista, jotka otettiin maassa kiinni joulukuussa.

Pidätetyistä toinen on entinen diplomaatti ja toinen liikemies. Heidät otettiin kiinni joulukuussa.

Kanadan mukaan kummallekaan ei ole asetettu virallisia syytteitä.

Kanadalaisten pidätykset Kiinassa tehtiin pian sen jälkeen, kun Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa, ilmeisesti Yhdysvaltain pyynnöstä. Hän pääsi vapaaksi takuita vastaan ja on syyttänyt Kanadaa laittomasta pidätyksestä.

Yhdysvallat varoittanut liittolaisiaan Huaweista

Monet yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat avoimesti puhuneet sen puolesta, etteivät maan liittolaisetkaan käyttäisi Huawein laitteita.

Kaikki Yhdysvaltain liittolaiset eivät kuitenkaan ole taipuneet Huawei-boikottiin. Tämän takia Trumpin hallinto on aiemmin ajautunut törmäyskurssille eurooppalaisten liittolaistensa kanssa.

Yhdysvallat on esimerkiksi uhannut rajoittaa tiedustelutiedon jakamista Saksan kanssa, ellei maa kuuntele varoituksia. Saksan liittokansleri Angela Merkel on korostanut, että maa päättää turvallisuuttaan koskevista asioista itsenäisesti eikä Saksan hallitus ole sulkenut Huaweilta ovea 5g-verkkojensa rakennuksessa.

Huawei on 5g-verkon rakentamiseen tarvittavien komponenttien johtava toimittaja, jonka hinnat ovat usein kilpailijoitaan halvempia. Verkkoyhtiö Nokia ja ruotsalainen Ericsson kilpailevat samoilla markkinoilla.