Onko tietokoneesi viime vuodelta tai vanhempi – se voi pian hidastua 19 %

Julkaistu: , Päivitetty:

Haavoittuvuudet
Intelin prosessoreista löytynyt haavoittuvuus koskee sekä pc-tietokoneita että Maceja. Ainoastaan uudet Intelin tänä vuonna julkaistut suorittimet eivät hidastu korjauksen myötä.
Intel ja laaja kansainvälisten tietoturvatutkijoiden joukko on tuonut julkisuuteen joukon haavoittuvuuksia Intelin suorittimissa, kertoo Reuters.

Haavoittuvuuksista käytetään yhteisnimitystä MDS (microarchitectural data sampling). Teoriassa ne mahdollistavat tiedon urkkimisen prosessorin välimuistista, mutta käytännössä hyökkäys on vaikea toteuttaa.

Haavoittuvuudet koskevat niin pc- kuin Mac-tietokoneita. Osa aukoista juontaa juurensa jo vuodesta 2008, kertoo Digital Trends.

Haavoittuvuuksien tausta on siinä, että nykyaikaiset prosessorit ovat miljoonista transistoreista koostuvia ohjelmoituja kokonaisuuksia, joihin jää virheitä aivan kuten ohjelmakoodiinkin. Laitteistotasolle jääneitä ongelmia on kuitenkin mahdollista korjata ohjelmistopäivityksillä.

Intel joutui vastaavaan tilanteeseen viime vuoden alussa, kun sen suorittimista löytyi Meltdowniksi ja Spectreksi kutsutut haavoittuvuudet. Vain hieman myöhemmin aukkoja löytyi lisää, ja ne nimettiin Speculative Store Bypassiksi, Variant 4:ksi sekä Foreshadow’ksi.
Suurin ongelma syntyy siitä, että haavoittuvuudet korjaava päivitys saattaa hidastaa suoritinta pahimmillaan jopa 19 prosenttia. Luvut perustuvat Intelin tekemiin mittauksiin.

Korjauspäivitykset ovat jo olemassa, ja niiden jakelu tietokoneisiin on aloitettu. Apple ja Google ovat aloittaneet päivityksen jakelun osana omia ohjelmistojaan, Windows-käyttäjät saavat päivityksen hieman myöhemmin. Linux-päivitykset riippuvat jakelun ylläpitäjän aikataulusta.

Ainakin Windows-käyttäjät voivat halutessaan estää päivitystä asentumasta ja siten säilyttää tietokoneensa suorituskyvyn ennallaan. Tätä ei kuitenkaan voi suositella turvallisuusnäkökulmasta.

Intelin mukaan sen uusimmissa siruissa, eli 8. ja 9. sukupolven Core-prosessoreissa haavoittuvuutta ei ole. Tämä tarkoittaa sitä, että tänä ja joiltakin suurilta osin viime vuonna myyntiin tulleissa tietokoneissa todennäköisesti ongelmaa ei ole.

Haavoittuvuus ei myöskään koske AMD:n tai ARMin suorittimia.

Korjauksia kello 14.25: tarkennettu sitä, mitä Intelin prosessorimalleja haavoittuvuus koskee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt