Facebook-käyttäjien tietoja jälleen vääriin käsiin – kymmenet sovellukset keräsivät päivityksiä ja tykkäyksiä

Julkaistu:

Facebook
Facebook haastoi Rankwaven oikeuteen, mutta myös Facebookin toiminta herättää kysymyksiä.
Facebook kertoi perjantaina haastaneensa Yhdysvalloissa oikeuteen eteläkorealaisen yrityksen nimeltä Rankwave. Asiasta uutisoivat muun muassa TechCrunch ja BBC. Rankwave on tietoja analysoiva yritys, joka ajoi sovelluksia Facebookissa. Kanteen mukaan yhtiö on käyttänyt väärin käyttäjätietoja myydäkseen markkinoinnin ja mainonnan palveluja muille.

Rankwave käytti väitetysti ainakin 30 eri sovellusta seuratakseen ja analysoidakseen Facebook-sivujen tykkäyksiä ja kommentteja. Yhtiöllä oli myös oma kuluttajasovelluksensa, joka seurasi käyttäjän julkaisujen suosiota. Facebookin mukaan Rankwave kuitenkin käytti tietoja oman liiketoimintansa edistämiseen jo vuodesta 2014 lukien.

TechCrunchin mukaan tässä voi muhia uusi Cambridge Analytican kaltainen tietosuojaskandaali, missä näennäisesti hauskan sovelluksen kautta kerättiin käyttäjätietoja ja sitten niitä väärinkäytettiin muihin tarkoituksiin.

Vuosi sitten paljastuneet Cambridge Analytican väärinkäytökset käsittivät kymmeniä miljoonia käyttäjiä, joiden tietoja hyödynnettiin vaalivaikuttamisessa. Seurauksena Facebook ainakin näytti tarttuvan entistä tiukemmin siihen, miten ulkopuoliset sovellukset kohtelevat käyttäjätietoja.
Ei ole kuitenkaan tiedossa, miten paljon tietoja Rankwave keräsi tai kuinka montaa käyttäjää se koskee. On myös mahdollista, että syytöksille ei löydy perusteita tai että Rankwaven toiminta ei ollut yhtä laajaa ja vahingollista kuin Cambridge Analytican tapauksessa.

Facebook yrittää nyt saada tuomioistuimesta määräyksen, jolla Rankwaven olisi pakko paljastaa käyttäjätietojen käsittelynsä. Facebook on sulkenut Rankwaveen liittyvät sovellukset ja tilit.

– Kerromme kanteellamme kehittäjille, että Facebook suhtautuu vakavasti käytäntöjensä valvomiseen, mikä myös tarkoittaa, että vaadimme kehittäjiltä yhteistyötä tutkimusten aikana, Facebook-johtaja Jessica Romero kirjoittaa.

Kanteen mukaan Rankwave on vahingoittanut Facebookin mainetta ja yleisön luottamusta. Facebookin oma käytös herättää kuitenkin omat kysymyksensä. Facebook alkoi kysyä Rankwavelta sen toiminnasta vasta tammikuussa, eli puoli vuotta sen jälkeen, kun Facebook havaitsi mahdollisen ongelman. Lisäksi Rankwave mainosti avoimesti palvelujaan, jotka oletetusti rikkoivat Facebookin ehtoja. Facebookilla saattaa siis yhä olla töitä oman alustansa varjelemisessa vilunkilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt