Suomalaisiakin huijannut "kryptokuningatar" halutaan vastuuseen: "Sijoittajista tehtiin uhreja"

OneCoin-kryptohuijauksesta on käynnistetty oikeusjuttu. Sijoittaja sanoo menettäneensä huijareille sievoisen summan.

10.5.2019 13:08

Kryptovaluutalla houkutellut OneCoin-pyramidihuijaus poiki uuden kanteen Yhdysvalloissa, muun muassa ZDNet kertoo. Sijoittaja nimeltä Christine Grablis sanoo menettäneensä noin 130 000 dollaria epäillyille huijareille, joihin lukeutuu muun muassa OneCoinin perustaja ja itseään kryptokuningattareksi kutsunut Ruja Ignatova.

– He loivat monen miljardin dollarin "kryptovaluutta"-yhtiön perustuen täysin valheisiin ja petoksiin, kanteessa (pdf) sanotaan.

– He lupasivat suuria voittoja ja minimaalista riskiä, mutta tämä liiketoiminta oli enemmän silmänlumeeseen kuin ykkösiin ja nolliin perustuva pyramidihuijaus. Sijoittajista tehtiin uhreja samalla, kun vastaajat rikastuivat.

Kanteessa nimetään myös Ignatovan veli Konstantin Ignatov ja muiksi päätekijöiksi epäillyt Sebastian Greenwood ja Mark Scott. Vain Ruja Ignatova on yhä kateissa, muut on pidätetty.

Sijoittaja Christine Grablisin toiveena on luoda joukkokanne, josta olisi laajemmin apua uhreille rahojen saamiseksi takaisin. Yhdysvalloissa nostettu kanne ei kuitenkaan välttämättä auta muualla maailmassa olevia uhreja, joita Suomessa arvioidaan olevan jopa 20 000.

Kanteen mukaan "kryptovaluutta ei koskaan ollut olemassa lohkoketjussa, jota ei ollut olemassa syntyen louhintafarmeilla, joita ei ollut olemassa". Tästä huolimatta väitetty huijaus keräsi sijoittajilta jopa neljä miljardia dollaria.

OneCoinia on epäilty huijaukseksi vuosien ajan. Esimerkiksi vuonna 2016 tunnettu suomalainen tietotekniikkavaikuttaja, F-Securen Mikko Hyppönen, kehotti kaikkia pysymään kaukana OneCoinista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?