Chrome teki tepposet monille – yksi lisäosa pelastaa

Chromen kätevän välilehtivaimennuksen saa takaisin asentamalla selaimeen lisäosan.

4.5.2019 16:00

Google poisti Chrome-selaimestaan taannoin toiminnon, joka oli monelle rakas. Toiminto mahdollisti yksittäisen välilehden vaimentamisen niin, että vaimennus ei vaikuttanut saman sivuston muihin auki oleviin välilehtiin.

Chrome Web Storessa, eli Chromen lisäosien virallisella sivustolla on eri vaihtoehtoja, joilla toiminnon saa takaisin. Yksi tällainen lisäosa on nimeltään Mute Tab. Thomas McNivenin tekemällä lisäosalla on noin 1400 käyttäjää, ja arviot ovat myönteisiä.

Klikkaa lisäosan vieressä olevaa Add to Chrome -nappia ottaaksesi sen käyttöön. Selaimen yläpalkkiin oikeaan yläkulmaan ilmestyy uusi kaiutinpainike, jota painamalla sillä hetkellä esillä olevan verkkosivun voi vaientaa. Nyt vaiennus ei enää vaikuta koko sivustoon, vaan ainoastaan yksittäisiin sivuihin.

Koko sivuston hiljeneminen vain yhden välilehden mykistämällä on ärsyttävää esimerkiksi tilanteessa, jossa auki on kaksi Youtube-lähetystä samaan aikaan. Välillä vain toisen lähetyksistä haluaisi vaientaa, jotta jäljelle jäävään voisi keskittyä paremmin.

Ilman lisäosaa vaimennus pitää tehdä videoikkunassa itsessään, mikä vaatii hieman enemmän säätämistä.

Välilehtivaiennus katosi Chrome 71:ssä, joka ilmestyi joulukuussa. Toimintoa ei ole ainakaan toistaiseksi tuotu takaisin. Sivun mykistys oli mahdollista klikkaamalla välilehteä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla sen alta löytyvä optio. Mute Tab -lisäosa ei lisää itseään tähän valikkoon, vaan sitä voi käyttää ainoastaan Chromen oikean yläkulman painikkeen kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?