Elisa alkoi myydä 5g-liittymiä: Nopeus riippuu osoitteesta

Elisa on aloittanut 5g-dataliittymien ja -reitittimien ennakkomyynnin. Varsinaiseen 5g-verkkoon pääsee kuitenkin vasta pienillä alueilla.

Elisan uusiin tuotteisiin kuuluu Huawein 5g-reititin.

Operaattori Elisa on aloittanut 5g-liittymien ja -laitteiden ennakkomyynnin. Toimitukset alkavat kesäkuun aikana. Ensimmäisenä myytävät uuden mobiiliverkon laitteet eivät ole varsinaisia mobiililaitteita, vaan kotien reitittimiä.

– Moni ei ole valmis maksamaan esimerkiksi kuituyhteyden kaivamisesta taloonsa, ja tiedämme, että esimerkiksi pientaloalueilla on tällaiselle kysyntää, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen.

– Mahdollisilla asiakkailla voi olla kotikäytössä vaikka 4g-dataliittymiä tai kuparipohjainen nettiyhteys. Näille alueille pyrimme rakentamaan 5g-verkkoa ja tarjoamaan kaikkiin käyttötarkoituksiin nopean 5g-liittymän.

Elisa joutui Kilpailu- ja kuluttajaviraston hampaisiin jo viime vuonna, kun yhtiö alkoi myydä 5g-liittymiä jo ennen kuin 5g-verkkoa oli avattu lainkaan julkiseen käyttöön.

Vielä nytkään Elisan verkko ei käytännössä ulotu muutaman kaupungin ydinkeskustaa kauemmaksi. Esimerkiksi Helsingissä 5g-verkkoa voi käyttää lähinnä Rautatieasemalta Lapinlahteen ulottuvalla alueella ja Esplanadilla. 5g-alueita on myös Otaniemessä, Karaportissa ja Tikkurilassa.

Tampereella 5g-verkkoon pääsee kaupungin keskustassa Tammerkosken ja rautatieaseman lähistöllä. Elisa on rakentanut 5g-verkkoa myös Turun ja Jyväskylän keskustoihin.

Elisan 5g-dataliittymien hinnasta ei saa alennusta, vaikka niitä käyttäisikin 5g-verkon ulkopuolella.

– 4g-verkoissa liittymä antaa mahdollisimman suuren nopeuden, joten 5g-liittymä näkyy asiakkaalle nopeana yhteytenä myös 4g-verkon alueella, Ihanainen sanoo.

Elisan uusia 5g-liittymiä saa joko 1 Gbit/s tai 600 Mbit/s nopeudella. 5g:n teoreettinen nopeus on 10 Gbit/s luokkaa. Ihanaisen mukaan Elisa ei aio ottaa käyttöön datamääriin perustuvaa hinnoittelua, mutta 5g:n nopea latenssi eli vasteaika saatetaan hinnoitella erikseen. Nopean latenssin avulla 5g-verkkoa voi käyttää esimerkiksi lähes reaaliaikaiseen kauko-ohjaukseen. Alkuvaiheessa sen ajatellaan kiinnostavan esimerkiksi tietokonepelaajia.

5g-puhelimien ja -puheliittymien myynnin taas on tarkoitus alkaa ennen kesäkuun loppua. Elisan ensimmäiset 5g-puhelimet ovat OnePlusilta ja ZTE:ltä.

Myös DNA ja Telia ovat jo avanneet 5g-verkkoja, mutta eivät ole vielä ilmoittaneet liittymien tai laitteiden myynnistä.

Juttua korjattu: Elisa aloittaa 5g-reitittimen toimitukset kesäkuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?