Virtuaalivaluutta OneCoin paljastui pyramidihuijaukseksi – johtajia kiinni, uhreja löytyy myös Suomesta

OneCoin-virtuaalivaluutta ei ole Suomessa rikostutkinnassa, vaikka hankkeen johtajia on Yhdysvalloissa pidätetty syytettyinä petoksista ja rahanpesusta.

26.4.2019 7:00

Suomessakin markkinoitua OneCoin-virtuaalivaluuttaa epäiltiin jo heti alussa pyramidihuijaukseksi, ja Yhdysvaltojen viranomaisten tutkimukset näyttävät todistavan epäilyt oikeiksi.

Viime vuoden marraskuussa OneCoinin päätekijöihin kuulunut Sebastian Greenwood pidätettiin Thaimaassa ja luovutettiin Yhdysvaltoihin.

OneCoinin perustajana esiintynyttä bulgarialaista Ruja Ignatovaa vastaan on jo vuosi sitten nostettu Yhdysvalloissa syytteet muun muassa petoksista ja rahanpesusta.

Ignatovaa ei ole edelleenkään saatu kiinni. Viranomaisten hallussa on muun muassa Ignatovan lähettämä sähköposti, jossa hän pohtii mahdollisia tapoja lopettaa huijaus. Listan ensimmäinen kohta on ”Ota rahat ja juokse ja syytä jotakuta muuta”.

Ignatovan kadottua julkisuudesta hänen tilalleen nousi hänen veljensä Konstantin Ignatov, joka pidätettiin maaliskuun alussa Los Angelesin lentokentällä.

Verkko OneCoinin ympärillä kiristyy muuallakin. Huhtikuun alussa myös Singaporessa pidätettiin ensimmäistä kertaa kaksi OneCoin-sijoituksia kaupannutta miestä, kertoo The Business Times -verkkolehti. Puolassa viranomaiset näyttävät valmistautuvan toimenpiteisiin pyytämällä huijauksen mahdollisia uhreja ilmoittautumaan esimerkiksi saadakseen vahingonkorvauksia huijareilta.

– Tätä ei ole ylemmältä taholta määrätty tutkittavaksi, kertoo rikoskomisario Paavo Tuominen OneCoin-tutkimusten nykytilanteesta Suomessa.

Miljardien huijaus – uhreja myös Suomessa

Yhdysvaltojen oikeusministeriön tiedotteen mukaan OneCoinilla on väitetty olevan maailmanlaajuisesti jopa kolme miljoonaa jäsentä. Suomessa OneCoiniin sijoittaneita on arveltu olevan noin 20 000.

Tutkinnan perusteella vuoden 2014 lopun ja vuoden 2016 alkusyksyn välillä OneCoinilla kerättiin jopa 3,35 miljardin euron liikevaihdon ja 2,2 miljardin euron voitot. Ilmeisesti osa muun muassa koulutuspakettien myynnillä kerätyistä tuloista on esimerkiksi maksettu palkkiona uusien jäsenien hankkijoille.

Nimellisesti OneCoinissa myytiin koulutusta virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen. Koulutuspaketteja hankkiessaan ostajat saivat myös optioita OneCoin-nimiseen virtuaalivaluuttaan, jolle perustajat lupasivat lujaa arvonnousua. Youtubessa julkaisemalla (ja myöhemmin poistetulla) videolla luvattiin 5 000 euron koulutuspaketin ostajalle yli 30 000 euron tuotot 4–5 kuukaudessa ilman, että ostajan tarvitsee tehdä käytännössä mitään.

OneCoinin perustajien mukaan valuutasta piti tulla yleinen maksuväline muiden virtuaalivaluuttojen tapaan, mutta perustajat lykkäsivät OneCoinin avaamista yleiseen käyttöön useaan kertaan erilaisiin syihin vedoten.

Yhdysvaltojen viranomaisilla on suoraviivainen käsitys toiminnan todellisesta luonteesta.

– Vastaajien monen miljardin dollarin ”kryptovaluutta”yhtiö perustui täysin valeisiin ja petoksiin, toteaa oikeuden asiamies Geoffrey S. Berman.

– He lupasivat isoja voittoja pienellä riskillä, mutta kuten todistettu, tämä liiketoiminta oli pyramidihuijaus, joka perustui enemmän sumutukseen kuin ykkösiin ja nolliin. Sijoittajista tuli uhreja samalla kun vastaajat rikastuivat.

Viranomaisten mukaan mitään virtuaalivaluuttaa ei todellisuudessa louhittu, ja verkkosivuilla näytetty arvon nousu oli täyttä huijausta.

Suomessa rahojaan vaatii vain verottaja

Suomessa keskusrikospoliisi käsitteli OneCoinia vuonna 2015, mutta asia ei edennyt edes varsinaiseen esitutkintaan.

– Siinä oli useampiakin syyttäjiä mukana, mutta ne tulivat siihen tulokseen, että vasta kun todetaan, että ne eivät tee siitä virallista virtuaalivaluuttaa, niin sitten siinä on petetty ihmisiä, kertoo tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Tuominen.

Yksi ratkaisuun vaikuttava asia on ollut virtuaalisen OneCoin-valuutan luomisessa käytettävä koodi, jonka OneCoin-yhtiön alunperin antamien tietojen perusteella piti julkaista aikaisintaan vuoden 2016 lopulla. KRP:n mukaan vasta julkistamishetkellä voitaisiin luotettavasti arvioida, liittyykö toimintaan rikosta.

Koodia ei ole julkaistu, eikä OneCoinia ole avattu virtuaalivaluutaksi, ja asia jäi esiselvityksen asteelle. Sinänsä OneCoin vaikuttaa Tuomisenkin mielestä tyypilliseltä huijaukselta.

– Kaikki viittaa siihen, että lupaukset on vähän liian kovia, hän toteaa.

Myöskään tuoreet kansainväliset syytteet eivät ole aiheuttaneet toimenpiteitä Suomessa.

– Meillä on systeeminä se, että se voidaan määrätä ylemmältä taholta tutkittavaksi, ja toistaiseksi sitä ei ole määrätty. Tietoa on kuitenkin kerätty, Tuominen sanoo.

Viime vuoden tammikuussa Bulgarian viranomaiset tekivät iskun OneCoinin pääkonttoriin Sofiassa. Operaatiossa olivat mukana myös Saksan viranomaiset sekä Europol. Koska ne eivät olleet yhteydessä Suomen viranomaisiin, ei virkavalta täällä ryhtynyt uusiin toimenpiteisiin.

Myös yksityishenkilön tekemä rikosilmoitus voisi käynnistää tutkimukset uudestaan.

– Se siinä on vähän ongelma, kun kukaan vahinkoa kärsinyt ei ole halunnut, että asiaa tutkittaisiin Tuominen sanoo.

– Ilmeisesti he haluavat pysyä poissa julkisuudesta.

Tuomisen mukaan OneCoinin tapaisista huijauksista tehdään muutenkin vähemmän rikosilmoituksia kuin muista rötöksistä.

– Ne jotka ovat sijoittaneet paljonkin rahaa uskovat asiaan, Tuominen sanoo.

– He myös pelkäävät, että rikosilmoitus estäisi heitä saamasta luvattuja tuottoja, joten he odottavat voittoja vaikka vuosikausia.

Yhdysvaltalaisten syyttäjien tutkimusten mukaan Ruja Ignatova ja kumppanit pesivät ”OneCoin-sijoittajilta” kerättyjä rahoja muun muassa Cayman-saarilla ja Irlannissa toimivien sijoitusrahastojen kautta.

Tuomisen mukaan menetettyjen rahojen saaminen voi kuitenkin olla vaikeaa – varsinkin ilman rikostutkintaa. Yhtiön edustajia olisi tuomittava törkeistä petoksista, että heidän käyttämiään tilejä voitaisiin jäädyttää syyttäjän hakemuksesta.

– Ilmeisesti ulkomaiden edustajat ovatkin saaneet jäädytettyä miljoonia, hän toteaa.

Tuomisen mukaan rahojen saaminen ulkomaisilta tileiltä ”ei ole niin helppoa jälkeenpäin”. Omat haasteensa on varmasti myös jäädytettyjen varojen jakamisessa mahdollisesti miljoonien uhrien kesken.

Vaikka yksityiset henkilöt eivät vaatisi rahojaan takaisin, ainakin verottaja aikoo saada omansa. Ainoa OneCoiniin liittyvä Suomessa käynnissä oleva selvitys on veropetostutkinta Pohjanmaan syyttäjävirastossa. Verottajan mukaan Vaasan seudulla kolme henkilöä on jättänyt verotuksessa ilmoittamatta OneCoin-hankkeen kautta saamiaan tuloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?