Britannia päätyy kompromissiin: Huaweille rajattu pääsy 5g-kilpailuun

Julkaistu:

Huawei
Kiinalaisvalmistajalle ei uskota verkon kriittisiä toimintoja, mutta sen annettaneen osallistua Britannian 5g-verkkojen rakentamiseen.
Britannia on päätymässä kompromissiin kysymyksessä siitä, salliiko se kiinalaisen laitevalmistaja Huawein osallistua maan 5g-urakkaan.

Bloombergin lähteiden mukaan kiinalaisjätti saa osallistua osaan verkon rakentamisesta, mutta se ei saa osallisena mukana verkon kriittisten osien pystyttämisessä. Lisäksi yhtiö joutuisi tavallista tiukempaan valvontaan.

Kriittisiä toimintoja ovat muun muassa verkonhallinta sekä laitteet, joissa säilytetään käyttäjätietoja, sekä hallituksen laitteet.

Johtopäätökset ovat osa toistaiseksi julkistamatonta Britannian televerkkoselvitystä, joka on vielä maan turvallisuusviranomaisten sekä pääministeri Theresa Mayn pöydällä.

Britanniaan kohdistuu painetta etenkin Yhdysvalloista, joka on estänyt Huaweilta pääsyn kilpailuun maan 5g-verkkojen rakentamisesta. Huaweita kohtaan on esitetty toistuvia vakoilusyytöksiä, mutta julkisuuteen on tuotu kovin vähän konkreettisia todisteita.

Lisäksi on väläytelty mahdollisuutta, että valmistaja voisi halutessaan lamauttaa televerkkonsa.

Suhtautuminen Huaweihin on jakanut brittiviranomaisia vahvasti. Yhtiön teknologian pelätään muun muassa vaarantavan maan uskottavuutta sen Five Eyes -tiedustelukumppanien eli USA:n, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin kanssa. Osa on suopeampia yhteistyölle kiinalaisten kanssa.

USA:n ohella Australia ja Uusi-Seelanti ovat estäneet Huawein pääsyn 5g-kilpailuun. Kanadan ja Huawein suhteet ovat pahasti tulehtuneet Kanadan pidätettyä Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun. Myös Japani on blokannut Huaweilta pääsyn kilpailuun.
Huawei on kiistänyt syytökset. Yhtiö sanoi lausunnossaan Bloombergille pitävänsä pääsyä 5g-verkourakkaan tervetulleena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt