Googlen uskotaan käyttävän captcha-tunnistusta robottiautojen kehittämiseen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Netin ”kuva-arvoitusten” takana on syy, josta Google ei juuri hiisku

Laittoiko Google sinut valitsemaan vaikkapa liikennevaloja esittävät kuvat ennen ostoksen tekemistä tai verkkokommentin jättämistä? Saatoit juuri parantaa robottiautojen turvallisuutta.

Monilla web-sivuilla vastaan tuleva kuvantunnistus saattaa palvella robottiautojen kouluttamista.

28.4.2019 16:00

Googlen katoava tapa erottaa ihminen tietokoneesta on toiminut työkaluna tekoälyn opettamiseen, muun muassa TechRadar ja The Newswheel kirjoittavat. Näyttää kuitenkin siltä, että opetuksen kohde on vuosien varrella muuttunut.

Captchassa on kyse on valintaikkunasta, jolla ihmisen on todistettava olevansa ihminen ennen kuin hän saa tiedä jonkin asian verkossa. Se voi olla ensimerkiksi kommentin jättäminen keskustelupalstalle tai tiedoston lataaminen, joita voi tehdä myös automatisoidusti.

Ihmisten tunnistamisessa verkossa yleisesti käytetty captcha-tekniikka (completely automated public Turing test to tell computers and humans apart) ja etenkin Googlen reCaptcha tuottavat valtavan määrän dataa ihmisten tekemistä valinnoista.

Captchaa on todistetusti käytetty esimerkiksi kirjojen digitalisointiin muinoin, jolloin nettikäyttäjän piti kirjoittaa kuvassa näytetyt sanat ihmisyytensä todistamiseksi. Myöhemmin Google esitti ihmisille Street View -katukuvissaan näkyviä talojen numeroita tehdäkseen Maps-karttapalvelustaan paremman.

Nyt valintaikkunat näyttävät runsaasti tilanteita liikenteestä. Käyttäjän on muun muassa tunnistettava kuvasta liikennevaloja, linja-autoja tai suojateitä. Vahva oletus on, että menetelmää käytetään robottiautojen päätöksenteon parantamiseksi. Silloin voit tulla edistäneeksi tulevaisuuden tieliikenteen turvallisuutta ja eritoten Googlen Waymo-robottiautoa.

Waymo ei ole kommentoinut asiaa suoraan. On epäilty, että Google ei välttämättä varsinaisesti opeta tekoälyä käyttäjien klikkauksilla, mutta hyödyntää niitä tekoälyn tekemien valintojen oikeellisuuden tarkistamisessa.

Captcha ja reCaptcha ovat katoavaa nettiperinnettä, ja Google on suorastaan pyrkinyt niistä eroon.

On kuitenkin mahdollista, että ihmisiä tällä tavalla käyttämällä on onnistuttu ja yhä onnistutaan parantamaan yllättävän suurta joukkoa tuotteita. Oletko esimerkiksi koskaan ihmetellyt, miten Google osaa esittää sinulle juuri kissoja esittäviä valokuviasi, kun kirjoitat Kuvat-sovelluksen hakuun "kissa"?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?