Facebookin vuotaneet asiakirjat: Käyttäjien tietoja jaettiin kavereille, kilpailijoille kerrottiin toinen tarina

Julkaistu:

Facebook
NBC News kertoo Facebookin kohdelleen sovelluskehittäjiä kaltoin ja miettineensä tosissaan käyttäjätietojen myymistä.
Facebookista on vuotanut noin 4000 sähköpostia, esitelmää, taulukkoa ja muita asiakirjoja, joita NBC News on purkanut. Vuosilta 2011–2015 olevien asiakirjojen perusteella Facebookissa keskusteltiin vuosien ajan käyttäjätietojen myymisestä, ja ajatus sai kannatusta myös toimitusjohtaja Mark Zuckerbergiltä sekä operatiiviselta johtajalta Sheryl Sandbergilta.

Zuckerberg näyttäytyy myös pelurina, joka teki käyttäjätiedoista aseen pantaten niitä sovelluskehittäjiltä, joista oli muodostumassa kilpailijoita Facebookille. Samaan aikaan Facebook väitti julkisesti, että tietojen panttaamisen syynä oli käyttäjien yksityisyyden suojelu. Siitä on kuitenkin vain vähän näyttöä asiakirjoissa.

Lopulta Facebook päätti olla myymättä käyttäjätietoja suoraan. Sen sijaan käyttäjien tietoja jaettiin kehittäjille, joita pidettiin Zuckerbergin henkilökohtaisina "ystävinä" tai kehittäjille jotka käyttivät rahaa Facebookissa ja jakoivat omia tietojaan sen kanssa.

Facebook kiistää toimineensa asiakirjojen osoittamalla tavalla. Yhtiö ei kiistänyt asiakirjojen aitoutta NBC Newsille, mutta turvautui vanhaan puolustukseensa. Sen mukaan vuodetut asiakirjat on valikoidusti poimittu ja antavat yksipuolisen kuvan totuudesta.

Asiakirjat ovat peräisin sovelluskehittäjä Six4Threen oikeudenkäynnistä Facebookia vastaan. Samasta kamppailusta aiemmin vuodetut asiakirjat paljastivat Facebookin lobanneen ankarasti tietosuojalakeja vastaan eri puolilla maailmaa ja turvautumalla jopa uhkailuun.
Viime aikoina Zuckerberg on vannonut Facebookin ottavan tietosuojan tosissaan. Asiakirjojen valossa lupauksiin on syytä suhtautua varauksella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt