Toimittaja tonki Googlen tallentamat puheet – tiedusteli lämpötilaa syyskuussa 2014 ja paljon muuta

Julkaistu:

Tietosuoja
Googlella on käsittämätön varasto ihmisten sille puhumia asioita, kaikki omina äänitiedostoinaan. CNBC:n toimittaja päätti ryhtyä vastatoimiin.
CNBC:n toimittaja Todd Haselton kirjoittaa arkisesta, mutta tärkeästä asiasta, joka unohtuu monelta tyystin. Jos käytät Googlea puhumalla, jokainen mikrofonin aktivointia seuraava sanomisesi taltioituu yhtiön palvelimille.

Haselton löysi Googlelta lämpötilan tiedustelunsa syyskuulta 2014 ja kaikki sen jälkeen kysymänsä kysymykset ja muut komennot, kuten valojen sammuttamisen tai musiikin soittamisen.

– Tiedän, että Google pystyy saamaan sitä paremman käsityksen koko elämästäni mitä enemmän tietoja sillä on, joten onneksi voin poistaa kaikki nämä tallenteet, Haselton sanoo.

Googlen ääniohjatut palvelut ovat olleet käytössä jo vuosikausia. Google Assistant ei toimi suomeksi ja aktivoituu vasta, kun puhelimen kielen vaihtaa johonkin tuetuista. Kuitenkin esimerkiksi ruotsi kuuluu niihin. Assistantin edeltäjä Google Now puolestaan tukee suomea ja toimii myös samalla ”OK Google” -äänikomennolla.

Ilta-Sanomat Digitodayn aiemmin tekemien havaintojen mukaan puhetta saattaa tallentua myös vahingossa, kun Google tulkitse jonkun ilmauksen olevan riittävän lähellä ”OK Google” -sanoja.

Sekä Assistantin että Now'n keräämät äänikomennot löytyvät samasta paikasta Googlen verkkosivulta. Jos haluat poistaa kaikki tallenteet kerralla, valitse sivulla Tiedot ja räätälöinti > Puhe- ja äänitoiminta > Hallinnoi historiaa > Poista tapahtumia pvm:n mukaan. Avautuneella sivulla voit valita poistettavaksi koko historian kohdassa Poista päivämäärän mukaan.

Ei ole kuitenkaan ollut täysin selvää, mitä tallenteille tapahtuu käyttäjän tuhotessa ne. Katoavatko ne oikeasti ja ikuisesti Googlen palvelimilta?
Google ei toki ole ainoa käyttäjäänsä kuunteleva nettiyhtiö. Samoin toimivat esimerkiksi Apple ja Amazon. Käyttäjien tekemät komennot saattavat jopa päätyä vieraiden ihmisten kuunneltaviksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt