Tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin – Suomi vastusti

Julkaistu:

Tekijänoikeusdirektiivi
Kiistelty direktiivi hyväksyttiin kahden kolmanneksen enemmistöllä.
Viimeiset esteet EU:n tekijänoikeusdirektiivin edestä väistyivät tänään, kun jäsenmaat hyväksyivät uudistuksen. Direktiiviä kannatti 19 maata, mukana Ranska ja Saksa.

Vastustajia oli kuusi. Nämä olivat Suomi, Ruotsi, Italia, Luxemburg, Hollanti ja Puola.

Belgia, Viro ja Slovenia eivät äänestäneet.

Suomi vastusti direktiiviä jo varhaisessa vaiheessa. Pelkona oli, että EU-maat toteuttavat sen keskenään eri tavoin. Lisäksi direktiiviä on pidetty muotoilultaan liian epämääräisenä.
EU:n jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa viedä direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä. Hyväksytyssä muodossa se velvoittaa suuret nettiyhtiöt poistamaan alustoiltaan tekijänoikeutta rikkovat sisällöt. Lisäksi yhtiöt joutuvat maksamaan lehtikustantajille näiden sisältöpätkien käyttämisestä palveluissaan sekä tekemään julkaisusopimukset oikeudenomistajien kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU:n tekijänoikeuslainsäädäntöä uudistetaan 20 vuoteen. Keskustelu asiasta alkoi kaksi vuotta sitten, ja se on ollut poikkeuksellisen kiivasta.

Lakia on lobattu poikkeuksellisen raivokkaasti puolin ja toisin. Sitä ovat vastustaneet amerikkalaisten nettijättien lisäksi monet kansalaisjärjestöt. Kannattajien puolella ovat olleet mediatalot ja luovien sisältöjen tekijät.