Yhdestä verkko-osoitteesta on tapeltu jo 7 vuotta – loppua ei näy

Julkaistu:

Verkko-osoitteet
Amazon.com ja kahdeksan Etelä-Amerikan valtiota kiistelevät oikeudesta käyttää .amazon-päätteisiä verkko-osoitteita.
Kuka saa käyttää verkko-osoitteita, jotka eivät pääty esimerkiksi .com tai .fi, vaan erikoisemmin .amazon? BBC ja Business Insider kertovat asiasta taitetun peistä jo vuodesta 2012. Osapuolina ovat verkkojätti Amazon ja kahdeksan Amazonin sademetsäalueen valtiota. Ne ovat Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname ja Venezuela.

Päätteistä vastaava elin Icann antoi kiistan takarajaksi 7. huhtikuuta, mutta päivä tuli ja meni ilman sopimusta. Nyt Amazon.comin on kerrottava 21. huhtikuuta mennessä, miten se aikoo huomioida valtioiden huolet .amazonista.

Amazon tahtoo yksinoikeuden päätteeseen oman liiketoimintansa edistämiseksi. Valtiot ovat tarjonneet tuloksetta kompromissia, jossa kumpikin voisi käyttää .amazon-päätettä joko liiketoiminnan tai valtioiden tapauksessa esimerkiksi turismin edistämiseen.

Amazonin mielestä valtioiden pitäisi käyttää muunneltua versiota päätteestä, kuten br.amazon Brasilian tapauksessa. Yhtiö jopa yritti ratkaista riidan viime vuonna tarjoamalla valtioille 5 miljoonan dollarin edestä Kindle-lukulaitteita, jos ne luopuisivat .amazon-vaatimuksistaan. Maat eivät suostuneet tähän.

Koko jupakan taustalla on Icannin päätös sallia internetiin valtavasti uusia verkko-osoitteiden päätteitä, eli niin sanottuja ylätason verkkotunnuksia.
Pitkään käytössä olivat vain alkuperäiset .com, .org, .net, .int, edu, .gov ja .mil ja niiden lisäksi eri maiden omat päätteet kuten Suomen .fi. Tällä hetkellä erilaisia päätteitä on kuitenkin jo noin 1500 kappaletta paikkasidonnaisista päätteistä eri brändeihin ja yleisiin sanoihin. Päätteitä ovat esimerkiksi .helsinki, .coffee, .dance, .market, .music, .pizza, .tattoo, .travel ja aikuisviihteen .xxx.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt