Usb-muistin saa nyt irrottaa repäisemällä Windows 10 -koneesta – mutta tarkista ensin yksi asia

Julkaistu:

Usb-muistit
Viime syksyn suuresta päivityksestä asti usb-muisteja ei ole tarvinnut irrottaa ohjelmallisesti – mutta varmista oma Windowsin versiosi ensin.
Useimmat ovat tottuneet irrottamaan muistitikut ja muut usb-muistit pc-tietokoneesta ”kauniisti”, eli kytkemällä tikun ensin pois ohjelmallisesti Windowsin oikeasta alakulmasta käsin ja vetämällä muistin ulos vasta sen jälkeen.

Varovaisuus on ollut kuitenkin turhaa jonkin aikaa. Windows 10 -tietokoneissa on viime syksystä asti voinut nykäistä usb-muistin irti ilman pelkoa tietojen tuhoutumisesta, kertoo Bleeping Computer.

Syynä on Windows 10:n October 2018 Updatessa tehty muutos, jossa ulkoiset usb-muistit toimivat eri toimintatilassa kuin aiemmin. Aiemmin ne toimivat suorituskyvyn kannalta paremmassa parempi suorituskyky (better performance) -tilassa, nyt se on korvattu nopea poistaminen (quick removal) -tilalla.

Ero on siinä, että nopean poistamisen tilassa Windows ei kirjoita muistitikulle tilapäistiedostoja. Tämä saattaa hidastaa muistitikun toimintaa, mutta saa aikaan sen, ettei usb-muistia tarvitse ”klikkailla ohjelmallisesti” irti ennen sen irrottamista laitteesta. Tästä huolimatta Microsoft suosittelee edelleen muistin ”kaunista” irrottamista.

Älä kuitenkaan kiirehdi repimään tikkuja irti, jos et ole varma Windowsin versiosta. Syksyn päivitys on monelta yhä saamatta ja voi jopa olla, että suuri osa Windows 10:n käyttäjistä ei saa sitä ollenkaan.
Jos syksyn päivitys jää saamatta, on muistitikun nopea irrottaminen turvallista vasta, kun kevään May 2018 Update on tavoittanut tietokoneen. Voit katsoa Windowsin version painamalla vasemman alakulman aloitusnappia, menemällä asetuksiin (hammasratas) ja siellä kohtaan Järjestelmä > Tietoja. Jos siellä lukee Windowsin version kohdalla jokin alempi luku kuin 1809, et voi vetää muistitikkuja suin päin irti koneesta.

Asetuksen voi muuttaa

Asetuksen voi halutessaan muuttaa, ja Windows muistaa sen laitekohtaisesti. Kun sen on kerran tietylle muistitikulle tehnyt, se toimii samalla tavalla seuraavan kerran samaan laiteporttiin kiinnitettäessä.

Tavalliselle käyttäjälle tällä on tuskin tarvetta. Se voi tulla kysymykseen siirrettäessä suuria tietomääriä.

Voit muuttaa ulkoisen usb-muistin asetuksen seuraavia askelia seuraamalla.


Vie hiiren kohdistin vasemman alakulman Windows-kuvakkeen päälle ja kikkaa hiiren kakkospainiketta. Valitse levynhallinta.


Etsi listasta usb-muisti, jonka asetusta haluat vaihtaa. Klikkaa sitä hiiren kakkosnäppäimellä, ja valitse ominaisuudet.


Valitse haluttu muisti listasta. Klikkaa ominaisuudet-painiketta.


Valitse uudessa ikkunassa käytännöt-välilehti. Halutessasi voit nyt valita parempi suorituskyky -tilan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt