Mozilla tuo Firefox-selaimeen fingerprinting- ja kryptolouhinnan eston - Digitoday - Ilta-Sanomat

Firefox pelastaa kurjalta kohtalolta – alkaako tästä kissa ja hiiri -leikki?

Firefox-selain on saamassa suojaukset kahta nettikäyttäjiä koettelevaa uhkaa vastaan.

Firefox-selain saa uusia turvaominaisuuksia.

13.4.2019 16:00

Firefox-selainta kehittävä Mozilla kertoo uudistuksista selaimen tulevaan versioon. Selaimen testiversiossa kokeillaan jo sekä kryptolouhijoiden että niin sanottujen fingerprinting-tekniikoiden estoa.

Kryptolouhijat ovat verkkosivuille piilotettuja viheliäisiä ohjelmia, jotka kuluttavat vierailijan tietokoneen voimavaroja virtuaalirahan valmistamiseen. Uhri huomaa usein selaimen tai tietokoneen jumittavan pahasti ilman välitöntä selitystä. Jos asiaa ei äkkää ajoissa, louhinta voi näkyä jopa sähkölaskussa.

Fingerprinting puolestaan viittaa koodinpätkiin, joiden avulla verkkosivut luovat vierailevista tietokoneista digitaalisen sormenjäljen, jonka avulla koneen liikkumista voidaan seurata muualla verkossa.

Testattu suojaus ei kuitenkaan perustu esimerkiksi itse oppivaan tekoälyyn tai verkon aktiiviseen tarkkailuun automaattisten työkalujen avulla. Sen sijaan taustalla on yksinkertaisesti Disconnect-nimisen yrityksen lista verkko-osoitteista, joiden tiedetään harjoittavan fingerprintingiä tai kryprolouhintaa.

Nähtäväksi jää, miten tehokkaasti alati päivitettävä lista suojelee loppukäyttäjää maailmassa, jossa verkkorikolliset pyrkivät aina olemaan yhden askeleen hyviksiä edellä. Mozilla ei kertonut aikataulua suojauksille, mutta sanoi työskentelevänsä Disconnectin kanssa estolistan parantamiseksi ja laajentamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?