Piratismikirjeiden lähettäjälle tappio oikeudessa – toiminta jatkuu: ”On turvallista sanoa, että osa päätyy markkinaoikeuteen” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Piratismikirjeiden lähettäjälle tappio oikeudessa – toiminta jatkuu: ”On turvallista sanoa, että osa päätyy markkinaoikeuteen”

Piratismikirjeitä lähettävä asianajotoimisto Hedman Partners joutuu luovuttamaan tietopyynnön tehneelle naiselle kaikki tästä kerätyt tiedot. Toimisto aikoo nostaa uusia kanteita tulevaisuudessa.

11.4.2019 10:47

Vuonna 2016 piratismikirjeen saanut Ritva Puolakka on saanut voiton oikeudessa asianajotoimisto Hedman Partnersin edustamia Crystalis Entertainment- ja Scanbox Entertainment -yhtiöitä vastaan.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Puolakka sai myös tekijänoikeuskirjeenä tai kiristyskirjeenä tunnetun piratismikirjeen vuoden 2016 helmikuussa. Siinä hänen väitettiin jakaneen verkossa bittorrent-protokollalla A Walk Among Tombstones -sarjaa ja Taken 3 -elokuvaa, mistä pyydettiin 800 euron hyvitysmaksua.

Puolakka kiisti jakaneensa aineistoa, reklamoi asianajotoimistolle ja on sen jälkeen toiminut verkossa aktiivisesti kirjeitä vastaan.

Puolakka esitti Hedman Partnersille tarkistuspyynnön häntä koskevista tiedoista, mutta toimisto luovutti niistä vain osan vedoten niiden aiheuttamaan haittaan liikesuhteiden luottamukselle sekä aineettomalle omaisuudelle. Asianajotoimisto vetosi myös siihen, että tarkastusoikeus koskee vain omia tietoja ja mahdollisessa syyttömyystapauksessa tiedot olisivat jonkun muun.

Aineisto oli pääosin päätöksen teknistä näyttöä verkossa kerätystä toiminnasta ja nettiliittymän yksilöivistä ip-osoitteista.

Alun perin tietosuojavaltuutettu ja nyt Helsingin hallinto-oikeus määräsi Hedman Partnersia luovuttamaan Puolakalle kaikki tätä koskevat tiedot. Hallinto-oikeus linjasi myös, että henkilötiedot tulee myös järjestää niin, että henkilötietolaissa määritellyt rekisteröidyn oikeudet voidaan toteuttaa vaivatta.

Tuomiosta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen 30 päivän ajan, ja valitusikkuna umpeutuu toukokuun alussa.

Valituspäätös vielä auki

Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa sanoo, ettei päätöstä valittamisesta ole vielä tehty. Hän huomauttaa myös, ettei hallinto-oikeuden ratkaisu perustunut tietosuoja-asetukseen, vaan sitä edeltävään lainsäädäntöön eikä rajoitusperusteita asetuksen nojalla tutkittu.

Hatanmaan mukaan Hedman Partnersin rekistereissä oleviin henkilötietoihin on tarkastusoikeus ja halukkaat ovat päässeet käyttämään sitä omien henkilötietojensa osalta.

– Hallinto-oikeudessa ratkaistiin ensimmäisenä valitusasteena kysymys, missä määrin rajoitukset soveltuvat tiettyihin rekisterissä oleviin tietoihin, kun tarkastusoikeuden toteuttaminen voi loukata toisen rekisteröidyn yksityisyyttä tai haitata tekijänoikeuden loukkauksen selvittämistä, Hatanmaa kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Hedman Partnersin edustamien Crystalis Entertainmentin ja Scanbox Entertainmentin edellinen kanne kaatui markkinaoikeudessa helmikuussa. Hedman Partnersin päämiehet aikovat kuitenkin jatkaa toimintaansa.

– Helmikuun ratkaisu ei tarkoita meille loppua kyseisen loukkauksen selvittämisestä, vaan oikeudenkäynnissä tuli esille paljon seikkoja, joiden perusteella voimme rajata sitä henkilöpiiriä, joka on loukkauksen tehnyt, Hatanmaa sanoo.

Asianajajan mukaan käsiteltävänä on ollut aiemminkin helmikuista vastannut tapaus, mutta sitä ei käsitelty loppuun asti nimetyn loukkaajan vetäydyttyä ja maksettua vaatimuksen lisäksi kantajan selvitys- ja valvontakulut sekä oikeudenkäyntikulut.

– Me lähestyimme vastikään kirjeitse muistuttaaksemme henkilöitä, jotka eivät ole antaneet vielä hyväksyttävää selvitystä loukkauksesta ja kehotimme antamaan sellaisen. Moni heistä sopikin asian tässä vaiheessa tai antoi muuten selvityksen. Muiden osalta me nyt tutkimme jatkotoimia ja on turvallista sanoa, että osa päätyy markkinaoikeuteen, Hatanmaa toteaa.

Hatanmaa ei kerro, kuinka suuri osa kirjeiden saajista maksaa siinä esitetyn hyvitysvaatimuksen.

Juttua korjattu 12.4. klo 12.08: Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittamisen määräaika umpeutuu toukokuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?