Windows 10:n nettiselain uusittiin täysin ja siitä tuli ”uusi Chrome” – tältä se tuntuu

Microsoftin uutta nettiselainta voi nyt käyttää, jos on kokeilunhaluinen. Selain vaikuttaa eroavan vanhasta etenkin muistin kulutuksessa.

Uusitussa Edge-selaimessa on viritelty kevyesti myös selaimen ulkonäköä.

9.4.2019 16:00

Microsoft julkaisi uusitun Edge-selaimen kokeiluversion. Julkistuksesta tekee poikkeuksellisen se, että sen konepellin alla paljon on muuttunut. Uusi selain perustuu samaan Chromium-tekniikkaan kuin maailman suosituin selain Googlen Chrome. Siksi voi perustellusti puhua uudesta selaimesta.

Muutos on suuri, sillä Microsoft hylkää kokonaan vanhan tekniikkansa, jolle Edge on perustunut.

Kyse ei ole vielä Windows 10:een sisällytettävästä selaimen versiosta, mutta se on silti vapaasti kenen tahansa ladattavissa ja asennettavissa. IS Digitoday kokeili uutuutta.

Testissämme selaimiin ladattiin vuorollaan samat kahdeksan verkkosivua Twitteristä Amazoniin ja Twitchistä Ilta-Sanomiin, jotka olivat käynnissä yhtä aikaa. Yhdellä välilehdellä suoratoistettiin videota testin aikana.

Vanhan Edgen (vasemmalla) muistinkulutus on selkeästi kovempaa kuin uusitun, Chrome-pohjaisen selaimen.

Vanha Edge kulutti tällä tavalla jopa lähemmäs 1,5 gigatavua työ- eli ram-muistia. Uusi Edge tyytyi huomattavasti vähempään pysytellen päälle 800 megatavussa.

Sukujuuret huomioon ottaen uutta Edgeä on mielenkiintoista verrata myös muistirohmuksi syytettyyn Chromeen. Ehkä vähemmän yllättäen erot olivat näiden selainten välillä selvästi pienemmät. Chrome tosin näytti kuluttavan jonkin verran vähemmän muistia kuin uusi Edge samoja verkkosivuja ajettaessa. Chrome pysytteli enimmäkseen selvästi alle 800 megatavussa.

Jos kokeilet selainta, saatat haluta napsauttaa tiedonkeruun pois päältä suojellaksesi yksityisyyttäsi.

Uusi Edge antoi sinänsä raikkaan ja ilmavan ensivaikutelman – tosin siihen saattoi pelkistetyn käyttöliittymän lisäksi vaikuttaa oletuksena taustakuvaksi ilmestynyt vuoristomaisema. Selain tuntui myös vikkelältä käyttää, eikä tahmaamista ollut havaittavissa esimerkiksi Youtube-videoita tiuhaan klikkailtaessa.

Testi oli lyhyt eikä varsinaisen tieteellinen. Satunnaismuuttujat saattaa osaltaan selittää eroja muistin kulumisessa. Edgen ja Chromen verrokkiversiot eivät olleet puhtaalta pöydältä asennettuja ja sisälsivät enemmän tai vähemmän selaushistoriaa ja väliaikaisia tiedostoja.

Edge on ollut Windows 10:n oletusselain, mutta uusi Edge on tulossa myös muun muassa vanhalle Windows 7:lle.

Jos haluat kokeilla selainta, löydät sen Microsoftin verkkosivulta. Huomaa kuitenkin, että kyseessä on vasta varhainen versio, joka voi olla epävakaa. Toiminnot ja suorituskyky eivät myöskään välttämättä vastaa lopullista versiota. Selain tukee toistaiseksi vasta englannin kieltä.

Microsoft ei ole kertonut, milloin uutta Chromea aletaan jaella Windows 10 -käyttäjille. Yksi mahdollisuus on, että se tapahtuu toukokuussa nähtävän May 2019 Updaten yhteydessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?