Pelottava löydös: Tesla vaihtoi vastaantulijoiden kaistalle kolmella tarralapulla

Julkaistu:

Tesla
Teslan automaattiajon toiminnosta paljastui huolestuttava ongelma tutkijoiden kontrolloidussa testissä.
Sähköautovalmistaja Teslan Autopilot-järjestelmässä on ongelma, kertovat Tencent Keen Security Labin tutkijat pitkässä raportissaan (pdf). Tutkijat onnistuivat huijaamaan automaattisen ajon järjestelmää pelkkien tarrojen avulla.

Raporttia lainaa muun muassa Ars Technica. Tutkijoiden ei tarvinnut hakkeroida kokeilemansa Tesla Model S 75:n järjestelmiä. Sen sijaan he liimasivat tien pintaan kolme pientä ja melko huomaamatonta tarraa. Nämä riittivät huijaamaan autoa ohjaavaa Autopilot-toimintoa, joka seurasi tarroja väärälle kaistalle kuvitellen tarrojen olevan kaistamerkintöjä.

Tutkijoiden mukaan onnettomuuteen mahdollisesti johtavat olosuhteet on helppo toteuttaa, ja tarvittavat materiaalit ovat yleisesti saatavilla. Heidän mukaansa Teslan pitäisi kehittää järjestelmiään tunnistamaan vastaantulijoiden kaistat paremmin.
Teslan Ars Technicalle antama vastaus antaa ymmärtää, että haavoittuvuutta ei olla ainakaan heti korjaamassa. Yhtiö sanoo paikanneensa jo kauan sitten muita tutkijoiden esille tuomia aukkoja, mutta Autopilotin ongelmaa se ei pidä "realistisena huolenaiheena". Syynä on se, että Tesla olettaa kuskin ottavan nopeasti auton haltuun, jos Autopilot tekee outoja asioita.

Tesla edellyttää asiakkailtaan käsien pitämistä ratissa koko ajan. Eri asia on, tekevätkö kuskit niin ja miten nopeasti yhtäkkiseen kaistanvaihtoon voi reagoida.

Teknologia on toisaalta esittänyt myös, mihin se parhaimmillaan pystyy. Vuonna 2016 Teslan Autopilot oli ratkaisevassa roolissa, kun sairauskohtauksen saanut kuljettaja ajoi sairaalaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt